epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Jack of Spades

Publicerad 2023-08-29 13:53:22 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Joyce Carol Oates har seglat upp på min lista över favoritförfattare! Där har hon sällskap av bl a John Steinbeck och Carlos Ruiz Zafón, liksom av Elena Ferrante för att bara nämna några. 
 
Jag har nyligen läst hennes bok Barnvakten (läs recensionen här) och fick mersmak. Jag har läst någon enstaka bok av Oates tidigare, men nu fick jag verkligen mersmak, så därför gick jag till biblioteket och lånade hennes Jack of Spades. Boken handlar om en bästsäljande kriminalromansförfattare - Andrew J Rush - som kämpar med sin avundsjuka gentemot Stephen King som säljer så mycket bättre. Av den andledningen börjar  Rush att skriva noirdeckare under pseudonymen Jack of Spades. Ingen vet, inte ens förlaget som ger ut Spades böcker, vem som gömmer sig bakom pseudonymen. Rykten florerar vem denna Jack of Spade kan vara och hans böcker säljer riktigt bra.
 
 
 
 
Men allteftersom tiden går, får Jack of Spades alltmer utrymme och det som är Andrew J Rush får allt mindre, Spades har en helt annan uppfattning om saker och ting och styr alltmer Rushs liv, tills det är svårt att veta var den ena börjar och den andre slutar - eller är det så att det endast finns en - och att det är Jack of Spades?
 
Oates skriver med en kärleksfull blinkning till noirgenren och boken är också en hyllning av Kings böcker. Jack of Spades är en ömsint flirt med Kings The Shining. Det handlar om ett vansinne som sakta smyger över huvudpersonen, det handlar om en mörk kraft som förvandlar en människa. Boken är också en hyllning till författare och till skrivande, en hyllning även till läsandet och handlar om litteraturens kraft och betydelse i en människas liv. Av de böcker jag läst av Joyce Carol Oates så är den här den jag tyckte bäst om. 
 
Liksom King, så är även Oates mycket produktiv och har skrivit otaliga romaner, noveller och poesi. Jag undrar bara när hon ska få Nobelpriset?
 
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela