Läsande och bildning

Allmänt / Litteratur, Livet, Läsglädje, Äventyr / Permalink / 0
 
 
 
 
Varje bok är en egen värld, därför kan man inte säga att man läser igenom böcker utan man BOR i dom! Varje värld man besöker blir en upptäcktsfärd, men som också färgas av de resor man gjort tidigare, till andra världar.
 
Läsandet har med bildning att göra,  men ännu mer - och viktigare - med att tillfredsställa själens nyfikenhet. Tyvärr har jag ofta mött en skepsis mot bildning och läsande. Men hur kan törsten efter kunskap,  efter en bra berättelse, kunna vara fel? Det är som om det är finare att smutsa ner sina händer än att anstränga sin hjärna, att tillfredsställa sin nyfikenhet, att mata sin fantasi och att bara sjunka in i en bra berättelse. Varför är det så?

Resa sig igen

Allmänt, Bokrecension / Barndom, Hopp, Kärlek, Livsviktigt, Missbruk, Mod, Svårigheter, Teater / Permalink / 0
 
 
 
Oj, oj, oj! Vilket liv han har levt, Thorsten Flinck! I sin självbiografi Kom och skratta åt lilleputt (Bookmark, 2016) får man stifta bekanskap med en mycket intelligent outsider. På ett rappt - och vad som verkar vara för honom ett typiskt språk - berättar Thorsten om sitt liv. Han ger också en glimt av sina morföräldrars liv och man kan se tydliga likheter mellan Thorsten och hans morfar.
 
Det som är annorlunda med Kom och skratta åt lilleputt är att det finns korta kapitel där människor i Thorstens närhet får komma till tals. Det gör att man får perspektiv på ett sätt som man inte skulle ha fått annars.
 
Thorsten själv (även en del nära och kära) tror att han har vad man brukar kalla för   "bokstavsdiagnos" och jag tror också det efter att ha läst den här boken. Thorsten uppfattar saker på ett annat sätt, han tolkar, ser och förnimmer
 
Thorstens Flincks liv har varit ganska så tufft, men han har överlevt. Det är ett signum för Thorsten, att resa sig igen

Återanvändning - Himlen

Allmänt / Permalink / 0
 
 

 
 
 
 
Himlen är ett stort
bibliotek
med en massa djur.
Jag ska sakta och
njutbart 
strosa omkring bland
hyllorna -
ta ut en bok ibland
lukta, känna, se - läsa.
Medan ett lejon
följer mig och ett
lamm.
De som gått före sitter i
sofforna
läser med råttungar klängande
hundar lekande vid
fötterna
och elefanter strosande omkring.
Med vargar och getter i lek med
barn.
Allt i harmoni -
som det var tänkt.
Så är himlen för
mig. 
 
(Jag mår inte bra, så jag orkar inte skriva på bloggen. Av den anledningen kommer jag att åter publicera några inlägg från min förra blogg www.bokfjanten.blogg.se)
 
Till top