Fantasy-fynd!

Allmänt / Boktips, Böcker, Fantasi, Fantasy, George R R Martin / Permalink / 0
 
Igår hittade jag den här boken på seconhand. Ja, egentligen är det två böcker i en volym; Skuggvarelser och Blodets röst av Magnus Nordin. Jag har mer och mer börjat dras till fantasygenren. Den har oanade möjligheter eftersom allt kan hända och förekomma i en fantasyvärld. Fast det är svårt att få till en trovärdig värld tycker jag, en som håller på alla områden. Några som lyckats med det är ju förstås Tolkien, (kan man räkna C S Lewis dit?), Kristin Cashore, Lian Hearn och George R R Martin. Ska bli spännande att se om en svensk kan leva upp till mina förväntningar. Läste tidigare en fantasy/sci fi av en svensk och den var överraskande bra. 
 
Fast ingen slår Martin tror jag ändå.....
 

Livet i Nordkorea

Allmänt, Bokrecension / Diktatur, Framgång, Hopp, Kamp, Livsviktigt, Mod, Nordkorea, Politik, Svårigheter / Permalink / 1
 
 
 
Efter att ha läst Jang Jin-sungs bok Käre ledare. Min flykt från Nordkorea så tycker jag att bo i Kina eller Ryssland verkar vara rena rama paradiset i jämförelse med att bo i Nordkorea, med tanke på mänskliga rättigheter! Man får följa Jang Jin-sung genom en flyktig beskrivning av barn - och ungdomsår och till hans första arbetsår. Han är framgångsrik i det han gör och får, trots sin ringa ålder, plats i den närmaste kretsen runt den högste Kim-ledaren. Jang blandar personliga erfarenheter med beskrivningar av hur samhällssystemet fungerar, vilket gör berättelsen levande och lättförståerlig. Det är nästan som att läsa en verklighetstrogen thriller. Språket flyter obesvärat även genom svåra saker, men förringar på intet sätt det svåra och obegripliga.
 
Jang får genom sitt arbete glimtar av omvärlden och börjar tvivla på det politiska system han vuxit upp med - och på ledaren. En olovligt hemlånad utländsk tidning leder till en hastig flykt från Pyongyang och ett försök att rädda livhanken genom att fly över till Kina och vidare till Sydkorea. Om Jang och hans vän Young-min lyckas ta sig över till friheten i Sydkorea låter jag vara osagt, men spännande - och bitvis mycket tragiskt är det i alla fall att läsa den här boken. 
 
Vad är det som gör att människor fångas i totalitära systrm? Vad är det som driver totalitära ledare? Hur kan man tro på något som så uppenbart är fel? Hur kan ett sådant system upprätthållas? Ja, det finns inga enkla svar på dessa frågor, men den här boken visar åtminstone ut en riktning där ett möjligt svar finns. 
 

Rikedom

Allmänt / Böcker, Litteratur, Livet, Livsviktigt, Läsglädje / Permalink / 0
 
 
 
Magnus Uggla sjunger att man känner sig som kung i baren den 25:e varje månad. Ni vet säkert vilken låt jag menar. Nåväl, nu är det inte den sortens berusning jag menar när jag säger att jag känner mig som en drottning, även om jag har just fått ut min pension! Den typen av berusning jag menar är den litterära sorten, den man får av att läsa och äga böcker, av att älska litteratur, den typen av rikedom som aldring någonsin kan mätas i pengar eller status!
 
Ja, jag känner mig som en drottning, när jag efter bokrean har lyckats fynda böcker billigt och de nu ligger i en mer eller mindre prydlig hög i bokhyllan och väntar på att jag ska upptäcka vilka världar - och vilka personer som bebor dessa världar - som är innanför pärmarna. Det, mina vänner, är sann rikedom!
Till top