Förgängelsens Fredag

Poesi / Permalink / 0
 
 
 
 
 
Fåfängligheters fåfänglighet!
Fåfängligheten förökas
Faktiskt försvinner fromma
 
Fiktivt frågande fångar
fryser fast
Frossar fantatiskt
 
Förgängelsens Fredag
friger fångar
Faktiskt frihet från förgänglighet
 
 
 

Instrumental

Allmänt, Bokrecension / Alkoholism, Barndom, Droger, England, Glädje, Hat, Hopp, Kamp, Livet, Missbruk, Sexuella övergrepp, Svårigheter / Permalink / 1
 
 
Den är omskakande, ironisk, brutal, fylld av mycket kärlek och glädje och hopp. Jag talar om konsertpianisten James Rhodes självbiografi Instrumental (Bazar, 2017). Det är inte en vanlig självbiografi i bemärkelsen att den tar upp allt biografiska händelser i tur och ordning - nej, i centrum av boken är det som också är i centrum av James Rhodes lv, dvs musiken. När han var 7 år hörde han ett särskilt stycke klassiskt musik (vilket det var avslöjar inte jag här) och sen var han såld,en kärlek som var ögonblicklig och livslång.
 
När Rhodes var 5 år blev han våldtagen av sin boxningstränare och det fortsatte i flera år. Detta ledde till, som det ofta gör och är ett sätt att hantera traumat, att Rhodes blev sexuellt utagerande från unga år och tillfredställde lärare och äldre elever i den privatskola med internat som han vid 9 års ålder blev överflyttad till. Han upptäckte drogernas och alkoholens bedövande  liksom nikotinets lugnande effekt.
 
Musiken räddade James Rhodes. Det där musikstycket förändrade hans liv och från den stunden visste han vad han ville, att resa runt och spela, bli konsertpianist. Vägen dit har varit mer krokig än en gammal kostig och i början var den inte ens självklar. Rhodes föräldrar tyckte han skulle utbilda sig, så han gjorde det, tog ett välbetalt jobb i London och levde ett drömliv. Problemet var bara att det inte var James Rhodes dröm, inte det liv han ville leva och inte det liv han behövde. För Rhodes behövde och behöver den klassiska musiken i sitt liv, han behöver att spela piano
 
Upplägget på boken är sålunda att Rhodes för varje kapitel har lagt till ett musikstycke som han tycker passar till och som han dessutom presenterar i början av kapitlet. Det gör att man får en helt annan ingång till musiken och hjälper till att öppna ens ögon för det tidigare oförståerliga.
 
Jag har skrattat och gråtit, gjort uppehåll för att lyssna på musikstycken på Youtube, nickat igenkännande och ilsket knutit nävarna. James Rhodes har varit i helvetet och återvänt, tack vare den klassiska musiken. 
 
 
 

En värld av rök

Allmänt, Bokrecension / England, Ensamhet, Hat, Kamp, Konspiration, Känslor, Kärlek, Samhälle, Vänskap, Äventyr / Permalink / 0
 
 
 
Allt det goda har ett slut, så även en god bok. Jag har försökt dra ut på läsandet så länge jag kan men den sista sidan har oundvikligt närmat sig. Nu har jag läst ut Dan Vyletas Rök (Albert Bonnier förlag, 2016). 
 
Någon gång på 1600-talet förändras mänskligheten, kanske man kan säga att människan genomgår en slags mutation. Mutationen eller förvandlingen ligger däri att onda tankar och avsikter manifesteras i en Rök som avslöjar personen. Romanen tar sin början på 1800-talet i en fin internatskola för den engelska överklassens pojkar. Vi får möta vännerna Thomas och Charles. Under en skolresa till London upplever de var för sig någonting märkligt, som senare ska visa sig höra ihop och vara början på upptäckten av sanningen om Röken.
 
Vad ska man säga om språket, om personbeskrivningarna, om dialogerna? Först tyckte jag de var simpla, sedan såg jag det geniala i enkelheten. Vyleta sätter sin egen prägel på berättelse och personer. Det är som att läsa en blanding av Dickens och Philip Pullman eller Michael Ende, men resultatet blir någonting eget, någonting unikt. Det handlar om maktmissbruk, om kärlek och passion och om konspiration. I centrum av allt står Röken, dvs människans sämre sidor. Å andra sidan blir livet fattigare utan passion och hur kan man veta vad kärlek är om man inte upplevt avsky och hat? Vad vet man om vänskap om man aldrig varit ensam? Är en värld utan starka känslor att föredra?
 
I denna bok har historien tagit en annan vändning och vi får träda in i en värld av Rök.
Till top