epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Mistborn: Sista Riket

Publicerad 2024-01-31 11:27:12 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Så har jag då äntligen läst en bok som jag länge hört talas om och som legat i bokhyllan ett bra tag och väntat på att bli läst. Det är Brandon Sandersons Mistborn: Sista Riket. Här får vi möta Kelsier, som även kallas för Överlevaren från Hashin, de hålor dit Överhärskaren skickar dit folk som har dömts till döden. De får arbeta med att bryta en metall som är ovärderlig och även viktig i allomantik. Allomantiik är förmågan att använda vissa metaller för att exempelvis göra kroppen snabbare, starkare och smidigare. Allomantik innebär en hel del olika förmågor som är till stor nytta i strid. De flesta allomantiker har bara en förmåga, men så finns det dom som kan använda alla 10 metallerna och de förmågor dessa ger. Dessa människor kallas för Dimfödda. Kelsier är Dimfödd, liksom Vin. Vin är en medlem av ett tjuvgäng och vet inte om att hon är en allomantiker. Kelsiers och Vins vägar korsas och Kelsier och hans gäng, samt Vin, utarbetar en plan för att störta Överstehärskaren och hans onda regim, som har varat i 1000 år. Det sägs att det är omöjligt att döda Överstehärskaren, för hans allomantiksa krafter är starkare än någon dimfödds nånsin kan bli. Icke desto mindre har det funnits rebeller som gjort uppror mot hans styre, men förr eller senare har dessa uppror misslyckats. Ska Kelsier, Vin och de andra lyckas med denna omöjliga uppgift?
 
 
 
Denna bok innehåller ett myller av människor; tjivar, mördare, arroganta aristokrater och exotiska mutanter. Anrättningen kryddas med en fängslande handling, personporträtt som är så levande, samt ett språk passar till världsbygget. Ja, världsbygget är mycket gediget gjort in i minsta detalj. Jag förstår mycket väl varför denna serie har blivit så populär. Synd bara att alla delar inte finns på svenska. Nog borde det löna sig för ett svenskt förlag att översätta dessa? Dom skulle gå åt som smör i solsken, det vet jag!
 
Jag börjar mer och mer förstå tjusningen med fantasy, om alla fantasyböcker är som den här!
 
 
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela