Gessens förflutna speglar Europas

Allmänt, Bokrecension / Andra världskriget, Diktatur, Europa, Hitler, Kommunism, Krig, Revolutionärt, Ryssland, Stalin / Permalink / 0
 
 
Masha Gessen har skrivit en bok om sin farmor Ester och mormor Ruzia, som heter Ester och Ruzia. Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred. (Brombergs, 2018). Det är en fascinerande läsning om Rysslands historia ur två kvinnors perspektiv, som blir vänner för livet och vars barn gifter sig med varandra. De två kvinnorna hade båda judiskt ursprung och möttes när Ester kom till Moskva för att studera. Esters far var politiskt engagerad och hennes mor var också det, som socialist. I boken får man följa motsättningarna mellan de judar som verkade för att judarna skulle få ett hemland i Palestina (sionister) och de judar (socialister) som verkade för att judarna skulle få bättre villkor i Europa.
 
Gessens familjehistoria ger en slags ram till boken och man ser hur judarna inte bara förföljs av nazisterna utan även av kommunisterna. Judarna hälsade Röda armén som befriare bara för att upptäcka att deportationerna, övergreppen och massavrättningarna fortsatte. 
 
Gessens egen historia är den att hon och hennes familj flyttade till USA när hon var 14, för att undkomma regimen. Tio år senare kommer hon tillbaka och hälsar på, vilket leder till att Gessen så småningom flyttar tillbaka till Ryssland. Idag lever hon dock i New York med fru och barn.

Imperiet måste dö

Allmänt, Bokrecension / Armén, Europa, Första världskriget, Kamp, Kommunism, Konspiration, Korruption, Lenin, Revolutionärt, Ryssland / Permalink / 0
 
 
 
Michail Zygars bok Imperiet måste dö. Vittnesskildringar inifrån den ryska revolutionen. (Ordfront förlag, 2018) är en djupgående skildring av tsardömet Ryssland från sekelskiftet 1900 och fram till 1918. Zygar påpekar i början av boken att han inte är historiker utan journalist, men jag tycker att han gör ett utomordentligt jobb ändå. Språket är lättflytande som det oftast är hos journalister och hans framställning är lättfattlig. Ja, Zygars bok är en populärvetenskaplig framställning, men vad gör det? Den är inte mindre sann för det!
 
Boken är på drygt 600 sidor och man kan tycka att det är mycket, men författaren använder dom väl och man ser efterhand att det är nödvändigt att boken blev så lång, eftersom Zygar vill på ett grundläggande sätt vill måla upp en bild av det ryska samhället och vad det var som ledde fram till revolutionen och till att det var just bolsjevikerna som tog makten. 
 
Det märks att det ligger en gedigen research bakom, om inte annat visar källförteckningen det. Zygar har lyckats pussla ihop alla vittnesmål och ge en detaljerad bild av den ryska revolutionen. Han avslutar med att säga varför denna bok är nödvändig: Ryssland har aldrig försonats med sitt förflutna, det historiska traumat gör forfarande ont...Den ryska historien är en sjukdom. Vår historia har gjort oss sjuka allesammans. Jag vill inte dö av den sjukdomen. Han menar att kunskap om historien kan förhindra att det förflutnas ruttenhet gör en sjuk. Därför är denna bok viktig. Läs den.

Världsbokdagen och boklunga

Allmänt / Fantasi, Litteratur, Längtan, Läsare, Läsglädje, Läsning, Läsupplevelse / Permalink / 0
 
 
 
 
Idag, den 23 april, är det Världsbokdagen, vilket innebär att man ska uppmärksamma litteratur och läsande på ett särskilt sätt. Jag tror inte att jag bara talar för mig själv när jag säger att varje dag är en bokdag! 
 
Finns det något bättre än att sjunka in och försvinna i en bra bok? Finns det något bättre än att längta tillbaka till en bok man var tvungen att slita sig ifrån? Finns det något bättre än att dagligen omges av böcker man har läst, man håller på att läsa och böcker man längtar efter att få läsa? 
 
Jag har en Världsbokdag varje dag. Läsning är för mig som luften är för lungorna. Jag antar man kan säga att jag har boklunga då?!
Till top