Beroende eller livsstil?

Bilder / Böcker, Litteratur, Livet, Livsviktigt, Läsglädje / Permalink / 1
 
 
Nej, att läsa böcker - ja, att älska litteratur är inte vara beorende, det är en livsstil!
Fast en livsstil som man är beorende av för att kunna fortsätta leva.

Den vetenskapliga nyfikenhetens kärna

Allmänt, Bokrecension / Barndom, Bildning, Boktips, Böcker, England, Glädje, Kärlek, Livet, Läsglädje, Språk, USA / Permalink / 0
 
 
 
Elizabeth Gilberts roman Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter (Massolit Pocket, 2016) är en bok att komma tillbaka till och njuta av. Det handlar om en fiktiv kvinnlig naturforskare som föddes samtidigt som förra seklet, som har en ovanlig men i hennes ögon bra uppväxt i bemärkelsen att hon fick studera och bilda sig. Redan som liten talade hon flera språk och gav sig ut i naturen med sitt förstoringsglas för att stilla sin nyfikenhet och upptäckarlusta. Man får också följa henne i vardagen, i med- och motgångar, i glädje och sorg. Livet blir inte som hon tänkt sig (vems liv blir det?) men i slutet av sitt liv är Alma ändå nöjd: Jag är lycklig för jag har haft möjlighet att ägna mitt liv åt att studera omvärlden. Jag kan absolut känna igen mig i detta; nyfikenheten, strävan efter att förstå, att utreda, undersöka - detta gör livet intressant och spännande!
 
Gilberts språk, hennes person- och moljöbeskrivning och själva storyn i sig - hon kan skriva! Jag läste att hon hade sagt att hon ville skriva en roman som Dickens ungefär och det har hon nästan gjort Stilen påminner om Dickens, handlingens olika vindliga vägar, persongalleriet osv. Jag tycker absolut att du ska läsa den här boken, om du som jag är nyfiken. Ibland kan vissa ämnen diskuteras ganska så ingående, vilket säkert är tråkigt om man inte är nyfiken och vetgirig, men jag störde mig absolut inte på det, tvärtom! Glädjen i att studera omvärlden och meningsfullheten som man kan finna i detta, det är den vetenskapliga nyfikenhetens kärna!

Läsglädje

Allmänt / Böcker, Förväntan, George R R Martin, Läsglädje / Permalink / 0
 
 
 
För några år sedan så snubblade jag av en slump över en viss berömd bok. Det var på Ica Maxi, på ett bord för restexemplar som dom reade ut. Där hittade jag den här boken som jag hört talas om. Jag är alltid skeptisk till böcker som  "alla"  tycker är  "bra". Den här boken kostade dock endast 19 kronor, så jag tänkte att även om jag nu inte skulle tycka om boken så var den ju inte dyr. Senare på aftonen började jag läsa - och var fast från första sidan. Efter att jag läst lite till beställde jag de övriga böckerna i serien. Jag blev inte alls besviken på dom heller -och jag som vanligtvis inte läser fantasy! Ja, lycka är att läsa en bok och veta att det finns flera till bra böcker i serien som väntar.
 
Vad det var för bok? Det var Kampen om järntronen av George R R Martin. 
Till top