Dolda skatter

Allmänt, Bokrecension / Kamp, Krig, Känslor, Kärlek, Sverige, Svårigheter, Tyskland / Permalink / 0
 
    
 
 
Då och då händer det att författare höra av sig till mig och ber att jag ska läsa deras böcker och då brukar de skicka rec ex. Ovanstående författare var okända för mig. Trodde jag.
 
Jag kom sen på att jag läst en bok av Gunborg Sahlin tidigare, som heter Tethys poolposition. Boken Tro (Drömmars förlag, 2017). Trettonåriga Linnea Jansson drunknar i brunnen utanför sina föräldrars hus. Om det är självförvållat eller en olyckshändelse vet ingen, men det ryktas att hon inte fått frid utan fortsätter gå omkring här i livet. Det är bara spekulationer förstås, för den enda som verkligen kan se och höra henne är lilla Rakel, fem år. Rakel bor hos sin mamma som ständigt drömmer sig till filmens värld. Hennes pappa arbetar heltid på Rockwool i Skövde och är sällan hemma. Då mamman lämnar familjen anser barnavårdsnämnden att Rakel inte längre kan bo kvar hos sin pappa utan måste omhändertas. Hon placeras därför på barnhem och blir vän med en mörk flicka från Afrika som heter Altena. Men husmor särar på dem av principiella skäl och för att hon kan. Linnea Jansson däremot kommer husmor inte åt. För att klara av livet flyr Rakel ofta in i böckernas fantasifulla värld. Där finns romantiken, vacker, rättvis och lovande. Något för en sökande flicka att tro på. När Rakel inser att det hon hållit heligt och alltid trott på inte överensstämmer med verkligheten, går hon och Linnea Jansson från brunnen till en slutgiltig och blodig uppgörelse.
 
Peter Winais bok På flykt till kärleken (Winbooks, 2017) är en bok med verklighetsbakgrund. Året är 1936 och Astrid är på väg till Tyskland i ett skolungdomsutbytesprogram. Boken bygger på autentiska utdrag från hennes dagbok som hon förde under tiden. I Heidelberg möter den unga Astrid Wilhelm och det blir snart fler resor till Tyskland, under brinnande krig. De två människornas levnadsöden speglar utvecklingen på olika plan, såväl på det individuella som på det storpolitiska planet. 
 
Det ligger en dold författarskatt gömd i den svenska folksjälen och då menar jag inte det s k svenska deckarundret. Jag undrar hur många fler författare, som inte ges ut på de stora förlagen och därför inte görs synliga på samma sätt, det finns därute som väntar på att bli upptäckta? Här har ni i alla fall två!
 

Artemis

Allmänt, Bokrecension / Action, Ensamhet, Handling, Kamp, Kärlek, Politik, Samhälle, Sci fi, Svårigheter / Permalink / 0
 
 
 
Ni som har läst Ensam på Mars eller sett filmen The Martian kommer absolut att gilla Artemis (Bookmark, 2018) av samme författare, dvs Andy Weir
 
Människan har byggt en stad på månen, dit rika turister och snuskigt rika miljardärer semestrar. Det är ett paradis för de som har pengar. Det har inte Jazz. Hon arbetar som bud och sover i en "kista", dvs att avlångt utrymme där det ryms en säng och sen inte så mycket mer. Man kan inte stå upprätt där. Det är i alla fall ett krypin, hemlös har hon varit och det vill hon inte vara igen. 
 
Äventyret börjar när Jazz får ett ovanligt jobb av en miljardär. Sen plötsligt så dör han och Jazz måste fly för sitt liv, för mördaren är efter henne också. Hon måste klara upp vem det är som är efter henne och på något sätt sätta stopp för det och för de ondskefulla planer för månstaden som också uppdagas. Vem kan Jazz lita på? Vilka är med i komplotten?
 
Weirs kännetecken är en oerhörd bred och djup kunskap. En del kanske tycker att hans bekrivningar av kemiska processer och fysiska lagar är tröttsamma, men jag älskar dom! Det vore inte Andy Weir annars, tycker jag. Språket är den här gången mer satirisk, men mycket roligt att läsa. Det är Jazz som är berättaren och hon gör det på ett humoristiskt och uppkäftigt sätt, som man ibland ler igenkännande åt. Handlingen blir aldrig seg utan det är full fart hela tiden. Om Ensam på Mars var ett drama så är Artemis action - och en rolig sådan! 
 
 
 
 

Thoreau är en skattgömma

Allmänt, Bokrecension / Böcker, Filosof, Författare, Litteratur, Litterära giganter, Livet, Naturen, USA / Permalink / 1
 
 
Jag fick ett rec ex av förlaget Natur&Kultur. Det var Henry David Thoreaus  Dagboksanteckningar (NoK, 2017). Det är första gången jag läser Thoreau, men jag vet naturligtvis vem han var. Nu ångrar jag att jag inte läst honom tidigare, men jag trodde väl att han skulle vara för "svår", vilket han inte alls är! Däremot är det inte en författare man läser från pärm till pärm, utan man läser och läser om, går tillbaka, stryker under. Man smakar på formuleringar som på mört kött, som faller sönder bara man lägger det på tungan. Thoreau behandlar språket på ett sätt som jag inte sett någon annan göra. Han hittar exakt rätt ord och använder formuleringar och liknelser på ett sätt som man inte visste gick.
 
Jag är golvad, vill ha mer, lägger ifrån mig boken men tar genast upp den igen. Bläddrar på måfå och hittar alltid ett guldkorn som jag markerar. Den här boken läser man och läser om, man återkommer, smakar på formuleringar och ler igenkännande. 
 
Henry David Thoreau var författare och filosof och grunden för hans produktion var den dagbok han skrev mellan 1837-61. Den volym jag har läst är ett större urval av dessa dagboksanteckningar och det är också första gången som ett större urval översatts till svenska. Inte en dag för tidigt om du frågar mig!
 
Till top