The Shining - Varsel

Allmänt, Bokrecension / Alkoholism, Barndom, Boktips, Författare, Förväntan, Glädje, Hat, Litteratur, Stephen King / Permalink / 0
 
 
Så har jag då äntligen läst Stephen Kings bok The Shining eller Varsel som den hette på svenska när den kom ut. Numera använder man filmtiteln även på boken. Naturligtvis har jag hört talas om filmen (med Jack Nicholson), den är ju en klassiker inom skräckgenren, men jag har inte läst boken. Däremot har jag tidigare läst uppföljaren till The Shining, som heter Doktor Sömn och som är mycket bra.
 
The Shining handlar om en alkoholiserad lärare som blivit sparkad från sitt jobb. Han får en chans att rätta till sitt liv genom att vara fastighetesskötare på ett hotell under vintersäsongen, så han tar med sig frun och sin lille son dit. Lyxhotellet ligger uppe i bergen och blir på vintern helt isolerad, men det bekymmrar inte den lilla familjen. Den lille pojken, Danny, har en ovanlig förmåga, han kan läsa andras tankar, men han får också syner om vad som hänt på hotellet. Dannys förmåga (eller förbannelse, beror på vem man frågar) är inte lätt för en femåring att hantera och än värre blir det när det verkar som om själva hotellet i sig är ondskefullt. Hotellet påverkar alla, men mest Dannys pappa Jack. Spänningen stiger mer och mer, som trycket i en ångkokare. Till slut kommer det att explodera och vad händer då? Vem överlever?
 
Jag hade hört mycket om filmen och blev därför lite förvånad över att boken inte var hemsk på det sätt som jag trodde. Det hemska ligger mest på det psykologiska planet och jag måste säga att King har gjort ett strålande jobb med personskildringarna och gett en levande bild av hur vansinnet tar över mer och mer i en människas liv. Med tanke på att detta är en av de första böckerna King skrev, så tycker jag absolut att den kan mäta sig med - och ibland överträffa - senare alster. Uppföljaren till The Shining tycker jag dock håller samma höga klass.
 
King är en mycket produktiv författare, men som jag har sagt många gånger tidigare, så är han väldigt ojämn med avseende på kvalitén. Kvalitén på denna bok var det dock inget fel på, så jag tycker absolut du ska läsa den om du inte redan gjort det!
 

Äntligen!

Allmänt / Böcker, Längtan, Läsglädje, Läsning, Stephen King / Permalink / 0
 
 
 
Ja, egentligen ska man väl inte ropa hej förrän man är över bäcken som det heter, men jag tror faktiskt att min litterära baksmälla är över. Jag var till biblioteket idag för att lämna igen några böcker och eftersom jag hade en stund över innan jag skulle träffa någon så tänkte jag att jag kan ju lika gärna se om jag hittar nåt att läsa. Inte var förhoppningarna stora, men döm om min förvåning när jag faktiskt gick därifrån med två böcker! Den ena är The Shining av Stephen King. Jag har inte läst den tidigare och inte heller sett filmen, däremot har jag läst uppföljaren till den boken och den var mycket bra, liksom jag förstås hört enbart positiva omdömen om The Shining. Den andra boken var en biografi över Bob Dylan, en bok som verkar ta sig an det något prekära uppgiften att skildra den sanna Dylan, vilket ingen har lyckats med tidigare. David Dalton heter denna författare och jag fick intrycket att han tar sig an problemet från en annorlunda synvinkel. Har redan börjat läsa Kings bok och längtar tillbaka till den, vilket är ett bra tecken. 

Litterär baksmälla

Allmänt / Böcker, Längtan, Läsare, Läsglädje, Läsning / Permalink / 1
 
 
Jag har drabbats av litterär baksmälla!
 
Jaså, du vet inte vad det är? Det är när man har läst en bok som verkligen har gripit tag i en, fångat en och sen ska gå vidare med att läsa andra böcker - då är det liksom ingen som duger, ingen man fastnar för. Man blir rastlös och otålig att hitta något att läsa, men....ingenting händer. Så just nu är jag mellan två böcker och kommer mig ingenstans. Men sådana här situationer går ju över förr eller senare, det är bara att vänta ut dom. Under tiden får man se film, Facebooka eller kolla på dumburken. Kanske kika försiktigt i nån bok då och då för att se om någon fastnar. 
 
Som sagt, det finns en tid för allt. Och glädjen blir desto större när man väl hittar en bok att förlora sig i....
Till top