Trevor och farfar

Allmänt, Bokrecension, Boktips / Asien, Barndom, Familj, Historia, Krig, Kungar, Sydamerika, Vikingar / Permalink / 0
Nu har jag läst de två första böckerna om Trevor och hans farfar; Kungen som gick in i dimman och Vikingen som skrev i sten. Trevors familj är annorlunda, men Trevors farfar tycker annorlunda är bra. Man ska vara som man är och alla duger, oavsett vilket land man kommer ifrån. Trevors mamma kommer från ett land som heter Filippinerna och som ligger på andra sidan jordklotet. Farfars BFF kommer från ett land som heter Ecuador och som också ligger jättelångt borta. 
 
 
I Kungen ska Trevor vara hos farfar och farmor2 för att pappa och mamma ska ha ”vuxentid”. Då får han lära sig mer om Gustav ll Adolf och om Wasaskeppet. Farfars kompisar kommer och de spelar en slags musik som heter blues. Trevor tycker om att vara med och lyssna.
 
I Vikingen berättar farfar för Trevor om vikingarna. De hade inga datorer utan de skrev på sten! Fast inte med de bokstäver som vi använder idag, deras bokstäver hette runor. Det som är skrivet i sten kan inte ändras på, säger farfar, precis som att du och jag ska vara vänner för livet, säger han till Trevor.
 
Nej, Trevors farfar är inte som andra farfäder. Han har tatueringar, tycker om nåt som heter whiskey och  har många motorcyklar och elgitarrer.
 
Dessa böcker är så välskrivna och pedagogiska så det är så roligt att läsa även för en vuxen. Robbe Eriksson är elektriker till yrket, men han är även en fullfjädrad författare, vilket de tre böckerna om Trevor och farfar bevisar (se tidigare blogginlägg om den tredje boken, som heter Tjuven som hade klänning).
 
Jo, förresten! Visste ni vad som är världens äldsta yrke? Inte? Då kan jag tala om att det är elektriker! Varför? Jo, för när Gud sade ”Varde ljus!” då var alla ledningar dragna! 

Bokomslag i Sverige

Allmänt / Bokomslag, Böcker / Permalink / 1
En sak som jag har funderat mycket på, är detta med bokomslag. Hur kommer det sig att engelskspråkiga bokomslag oftast är snyggare än svenska? Har ni kära läsare sett en svensk (översatt eller inte spelar ingen roll) bok som sett ut som dessa Harry Potter?
 
 
 
Nu ska man ju inte ”judge a book after its cover” men helhetsintrycket förbättras ju med snygga omslag. Det brittiska förlaget Barnes & Nobles omslag tycker jag mycket om.
 
 
 
 
 
Helhetsintrycket innebär för mig att allt stämmer; omslag, papperskvalite’, hur boken luktar, typsnitt, antal sidor - och förstås själva romanens berättelse. Den sistnämnda är givetvis den viktigaste faktorn, men de andra faktorerna spelar också in.
 
Sverige må berömma sig av sina många och duktiga författare (även om jag personligen inte tycker att svensk litteratur håller så hög klass, med några få undantag), men jag efterlyser nytänkande inom bokdesign!
 
 
 
 

Författares topplista, del 3

Allmänt, Boktips / Böcker, Dean R Koontz, Fantasy, Stephen King / Permalink / 0
Så har turen kommit till en av mina favoritförfattare, Nils-Petter Löf. Han har skrivit 3 böcker; De andra, De sovande och Zverige i mitt hjärta. De två första är urban fantasy och den sista är en zombieroman. I dagarna har Löf kommit ut med ännu en bok, som heter Kärnpartiet och som jag kommer att recensera här på bloggen så småningom.
 
 
Vad har då Löf att säga om sina favoritförfattare och böcker? Jo, följande: 
 
Jag uppskattar serien: Draklanskrönikan (fantasy) samt Stjärnklart-serien (svensk dystopi). Angående specifika författare finner jag dessa extra intressanta: Dean R Koontz och Philip Reeve.
 
Till top