Barnvakten
Joyce Carol Oates är i högsta grad mycket produktiv, sin höga ålder till trots. Nyligen utkommen på svenska är hennes Barnvakten, som handlar om Hannah. Hannah är gift med Wes och de har två barn. De lever ett stilla förortsliv, men innerst inne är Hannah uttråkad och olycklig. Som kvinna i 70-talets Amerika är hon förvisad till hemmet för att sköta hushållet och uppfostra barnen, medan maken arbetar. Gnistan mellan Hannah och Wes är borta. För Hannah känns det bara som att hon spelar en roll: för barnen är hon mamma, för Wes är hon maka, men hon är inte Hannah för någon. Så plötsligt kommer en mystisk främling in i hennes liv och allt förändras. Hannah får en älskare, Hannah blir sedd, Hannah är någon.

Mikey är en kille som finns i periferin i Hannahs liv och som blir alltmer insyltad i mörka hemligheter. Samtidigt går det en seriemördare lös som av media fått namnet Barnvakten. Alla dessa personers vägar kommer att korsas på ett oväntat sätt.
Detta är ingen spännngsroman, ingen deckare. Det är inte brotten som ligger i fokus, utan människorna som berörs av brotten på olika sätt. Romanen är en djuplodning i det inre av människan, en målning av det amerikanska samhället på 70-talet. Det är en starkt berörande roman skrivet på ett knivskarpt språk som skär genom märg och ben och blottlägger ens eget inre lika mycket som de olika karaktärernas.