epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Dolda skatter

Publicerad 2018-01-30 22:34:11 i Allmänt, Bokrecension,

 
    
 
 
Då och då händer det att författare höra av sig till mig och ber att jag ska läsa deras böcker och då brukar de skicka rec ex. Ovanstående författare var okända för mig. Trodde jag.
 
Jag kom sen på att jag läst en bok av Gunborg Sahlin tidigare, som heter Tethys poolposition. Boken Tro (Drömmars förlag, 2017). Trettonåriga Linnea Jansson drunknar i brunnen utanför sina föräldrars hus. Om det är självförvållat eller en olyckshändelse vet ingen, men det ryktas att hon inte fått frid utan fortsätter gå omkring här i livet. Det är bara spekulationer förstås, för den enda som verkligen kan se och höra henne är lilla Rakel, fem år. Rakel bor hos sin mamma som ständigt drömmer sig till filmens värld. Hennes pappa arbetar heltid på Rockwool i Skövde och är sällan hemma. Då mamman lämnar familjen anser barnavårdsnämnden att Rakel inte längre kan bo kvar hos sin pappa utan måste omhändertas. Hon placeras därför på barnhem och blir vän med en mörk flicka från Afrika som heter Altena. Men husmor särar på dem av principiella skäl och för att hon kan. Linnea Jansson däremot kommer husmor inte åt. För att klara av livet flyr Rakel ofta in i böckernas fantasifulla värld. Där finns romantiken, vacker, rättvis och lovande. Något för en sökande flicka att tro på. När Rakel inser att det hon hållit heligt och alltid trott på inte överensstämmer med verkligheten, går hon och Linnea Jansson från brunnen till en slutgiltig och blodig uppgörelse.
 
Peter Winais bok På flykt till kärleken (Winbooks, 2017) är en bok med verklighetsbakgrund. Året är 1936 och Astrid är på väg till Tyskland i ett skolungdomsutbytesprogram. Boken bygger på autentiska utdrag från hennes dagbok som hon förde under tiden. I Heidelberg möter den unga Astrid Wilhelm och det blir snart fler resor till Tyskland, under brinnande krig. De två människornas levnadsöden speglar utvecklingen på olika plan, såväl på det individuella som på det storpolitiska planet. 
 
Det ligger en dold författarskatt gömd i den svenska folksjälen och då menar jag inte det s k svenska deckarundret. Jag undrar hur många fler författare, som inte ges ut på de stora förlagen och därför inte görs synliga på samma sätt, det finns därute som väntar på att bli upptäckta? Här har ni i alla fall två!
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela