epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Författares topplista, del 16

Publicerad 2019-08-30 12:39:25 i Allmänt,

Mats Strandberg debuterade som författare 2006, med boken Jaktsäsong, sedan kom ytterligare 2 böcker innan det stora genombrottet kom med Cirkel-trologin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Strandberg skriver i skräck-genren och har nått stora framgångar med sina böcker, nu senast med boken Slutet. En del av hans böcker har även filmatiserats. Nedan kommer en intervju med Strandberg om läsning, om böcker och om kärlek till litteraturen.
 
 

Varför ska man läsa? 

Därför att det är världens bästa övning i empati. 

 

Var du ett läsande barn? 

Gud, ja. Det är typ det enda jag gör på alla våra semesterbilder, förutom att äta mjukglass.

 

Vad betyder litteraturen för dig idag? 

Otroligt mycket. Samtidigt är jag som alla andra lättdistraherad av telefonen, lättlockad av Netflix och Youtube. Jag ställer högre krav på böcker idag. Jag läser till exempel aldrig ut nåt som inte fångat mig efter femtio sidor. Är det dåligt skrivet lägger jag ner redan efter ett kapitel. Livet är för kort för dåliga böcker. 

 

Varför blev du författare?

För att det är mitt sätt att göra mig förstådd, och försöka förstå omvärlden.

 

Hur ser din skrivprocess ut?

Helt olika beroende på projekt, och eventuella medförfattare. Just nu har jag precis börjat med nästa skräckroman, och när jag ska börja med en ny värld brukar det oftast bli på kvällar och nätter jag skriver. Det är lättare att låta fantasin flöda då, när verkligheten inte gör sig påmind hela tiden.

 

Vad är det svåraste/roligaste med att skriva böcker?

Roligast är ju den otroliga kicken när du kommer på en bra twist, eller hittar en karaktär. Faktum är att jag tycker redigerandet är allra mest givande. Svårast är att stå ut med att första versionen av en bok blir så himla dålig. I alla fall för mig. Jag måste bara skriva ur mig den, så att jag har nåt att utgå från. 

 

Vilka favoritförfattare och/eller böcker har du?

Första hälften av Den oändliga historien är nog den som verkligen förändrade mitt liv och gjorde mig besatt av böcker. 

 

Beskriv ett läsminne!

När jag låg i hängmattan hos vänner i Skåne och läste det första förhandsexemplaret av min första bok. Jag hittade MASSOR av korrfel och fick fruktansvärd ångest. Och det var där och då jag blev perfektionist. Jag insåg att förläggare och redaktörer gör vad de kan, men du ska aldrig tro att de är lika engagerade som du själv i din text. 

 

Har också varit fascinerad av katastroffilmer och böcker, om hur vi skulle reagera om och när slutet är här. Pestens tid av Stephen King är i mitt tycke den bästa boken. Vill du fortsätta skriva skräck eller kan du tänka dig andra områden? 

Jag kan definitivt tänka mig andra områden, som till exempel Stephen King som kan skriva fantastiska icke-skräckberättelser. Men precis som Stephen King kommer jag nog alltid att återvända till skräcken. Skräcken är hemma för mig.

Apropå katastrof kan jag tipsa om en bok som var en stor inspiration för mig, om du inte läst den: På stranden (On the beach) av Nevil Shute, från 1958.

 

Vad skulle du säga är det centrala i ditt skrivande?

Vikten av att samarbeta med andra människor. Värdet av empati.

 

Kan litteraturen påverka samhället? 

Självklart. Det har ju hänt massor av gånger historiskt. 

 

Till sist, vilken bok läser du just nu?

Ensam i Berlin av Hans Fallada. Helt makalöst bra och verklighetsbaserat om ett gift par som gör motstånd mot nazisterna under andra världskriget.

 

Jag har också läst Falladas Ensam i Berlin och blev gripen av berättelsen, som är en slags Davids kamp mot Goliat, den lilla människans kamp mot den stora ondskan. Kanske hopplös, men absolut inte meningslös! Ibland måste man göra vissa till synes hopplösa saker, för att inte vara en mus utan en människa.

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela