epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Vad är litteratur?

Publicerad 2020-09-30 19:21:08 i Allmänt,

Konstigt egentligen, men jag har inte skrivit något inlägg om vad litteratur är, endast om dess betydelse, dess utformning. Vad är litteratur?
 
Bokstav till bokstav bildar ord, ord bildar meningar och meningar bildar en text. Litteratur består av text, litteratur är berättelser som människan skriver för att roa, underhålla, undervisa, klargöra, dagdrömma, etc.
 
 
 
Ordet litteratur är ursprungligen latin: ”litteratura”. Det finns flera betydelser och definitioner på ordet ”litteratura”; någonting skrivet, filologi, lärdom och vetenskap. ”Litteratura” är en vidareutveckling av ordet ”littera” som betyder bokstav. Filologi är grekiska och betyder något som är vackert, som ”kärleken till ord”. Det innebär forskning inom språkvetenskap och att förstå kulturhistoriska förhållanden. Ordet filologi har ingen klar definition och i de akademiska världarna är det en diskussion om detta. Somliga menar att det betyder ”historisk språkanalys”, så som det betydde från början. Andra menar att filologi innebär, förutom ”historisk språkanalys”, även att läsa litterära verk samt att kritisera och analysera dessa.
 
Litteratur är text, men är all text litteratur? Är journalistik litteratur? Är blogginlägg det? Hur är det med ljudböcker? De är ju ingen text?Ja, allt detta är litteratur, om det uppfyller vissa estetiska regler. Därför kallas även teckande serier och tv-spel för litteratur. 
 
Jag vet inte om jag kan hålla med i den definitionen, för mig är inte tv-spel litteratur. Ljudböcker är det just så pass. Men vad som uppfattas som litteratur kanske varierar över tid? Den tekniska utvecklingen har alla gånger en påverkan på vad som uppfattas som litteratur. 
 
Kärlek till litteraturen är för mig först och främst kärlek till böcker, till poesi. Det ger så mycket, man upptäcker sig själv och världen på nytt varje gång man läser en bok som går in i hjärtat.
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela