epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

X

Publicerad 2022-10-25 02:33:24 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Pascal Engman är inte en obekant författare för mig, men det har dröjt ända tills nu innan jag läst en bok av honom. Han har just kommit ut med sin senaste bok i serien om Vanessa Frank, som heter X. Det är den femte delen i denna serie, men det gör ingenting om man inte läst de föregående, man kommer in i handlingen och förstår sammanhangen mycket bra i alla fall.
 
 
 
 
En känd fotbollsspelares fru hittas skjuten i sitt hem och det blir stora rubriker världen över. Vanessa Frank har slutat vid polisen och har bott utomlands ett tag. Nu är hon och dotter. Celina tillbaka i Sverige. Ofrivilligt dras Vanessa in i polisutredningen på fotbollsfrun. Ledtrådarna stäcker sig utanför landets gränser och in i en mörk värld som omsätter flera miljarder varje år. Engman har gjort en gedigen research angående matchfixare och bettingverksamhet och det har resulterat i en vass och mycket autentisk roman som ger en helt ny inblick i fotbollsvärlden än den man vanligen ser. Man blir mörkrädd. Det är en helt ny värld som öppnar sig, en värld som åtminstone jag inte visste fanns. Matchfixare går bokstavligen talat över lik i sin strävan att få tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är dock omöjligt att bevisa i en rättegång att en spelare har gjort eller inte gjort någonting för en matchfixare. 
 
Språket är enkelt, men har även en viss stringens. Det känns som om författaren vill gå djupare än att "bara" skriva ännu en spänningsroman. Dels ger Engman en bild av en skuggvärld som finns och verkar mitt ibland oss, men han ger även en nyanserad bild av människors psyke; allt är inte svart och vitt. I en människa finns både gott och ont, både goda och onda handlingar och det är inte så enkelt som att säga att den och den är boven och förtjänare straff och den och den är polis/god och förtjänare att hyllas som en hjälte. Nej, Pascal Engman vill inte kategorisera människor så enkelt, utan visar på att verkligheten är betydligt komplexare än så.
 
Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Engman och det kan inte gå fort nog!
 
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela