epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Gessens förflutna speglar Europas

Publicerad 2018-04-30 19:08:49 i Allmänt, Bokrecension,

 
 
Masha Gessen har skrivit en bok om sin farmor Ester och mormor Ruzia, som heter Ester och Ruzia. Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred. (Brombergs, 2018). Det är en fascinerande läsning om Rysslands historia ur två kvinnors perspektiv, som blir vänner för livet och vars barn gifter sig med varandra. De två kvinnorna hade båda judiskt ursprung och möttes när Ester kom till Moskva för att studera. Esters far var politiskt engagerad och hennes mor var också det, som socialist. I boken får man följa motsättningarna mellan de judar som verkade för att judarna skulle få ett hemland i Palestina (sionister) och de judar (socialister) som verkade för att judarna skulle få bättre villkor i Europa.
 
Gessens familjehistoria ger en slags ram till boken och man ser hur judarna inte bara förföljs av nazisterna utan även av kommunisterna. Judarna hälsade Röda armén som befriare bara för att upptäcka att deportationerna, övergreppen och massavrättningarna fortsatte. 
 
Gessens egen historia är den att hon och hennes familj flyttade till USA när hon var 14, för att undkomma regimen. Tio år senare kommer hon tillbaka och hälsar på, vilket leder till att Gessen så småningom flyttar tillbaka till Ryssland. Idag lever hon dock i New York med fru och barn.

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela