epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Det här är INTE propaganda

Publicerad 2020-03-31 22:17:00 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Peter Pomerantsev är journalist, författare och tv-producent. Hans senaste bok, Det här är INTE propaganda (Ordfront förlag, 2020) är en svidande vidräkning vid vårt informationssamhälle och vad det gör med oss, hur det formar oss och vad konsekvenserna av ett sådant samhälle blir.
 
Att vi lever i ett samhälle där informaton är nyckeln, har nog inte undgått någon. Någon har sagt att vi nu inte så mycket behöver lära oss saker och färdigheter, utan snarare veta hur man ska hitta och hantera information om allt möjligt. Pomerantsev visar att fakta och ord mister sin betydelse, eftersom man kan manipulera information så att det passar ens egna syften. Partipolitik betyder mindre eftersom man kan manipulera opinionen som man vill. Dagens politik är inte annat än pop up-populism. 
 
 
 
Pomerantsev tar exempel från så vitt skilda områden som islamska extremister till kinesiska dissidenter, från ryska trollfabriker till mexikanska aktivister. Alla har de något gemensamt; antingen hanterar de information eller så manipulerar de information; antingen anser de att information är (bör vara) en absolut sanning, fakta, eller så är information och fakta någonting flytande, obetydligt. Där emellan så skjuter Pomerantsev in passager om sina föräldrar, som var aktivister som till slut var tvungna att lämna Ukraina. Peter var 3 år när han kom till Storbritannien. Allt vävs in i en starkt lysande väv, beskrivet på ett fängslande sätt.
 
Påverkansoperationer, så kallas det när man vill påverka människor att tycka eller tänka på ett visst sätt om en viss sak. Falska profiler på Facebook som agiterar för något; bloggare som publicerar inlägg om en viss person eller händelse - många sådana blir till en ström som påverkar folks uppfattningar om allt ifrån politik, via personer till händelser. Människors verklighetsuppfattning påverkas och det är det enda som räknas; inte politisk ideologi, inte sanning, inte pressfrihet eller yttrandefrihet. Det enda som räknas är vad som förs fram just då och av vem. Om tid är pengar, så är information makt.
 
Det är skrämmande läsning. Vad har sociala medier egentligen gjort med oss? Vad har internet format oss till? Finns det något eller någon man kan lita på och hur ska man egentligen kunna veta vad eller vem i så fall? I allt detta måste man hitta sina egna gränser, sin egen identitet. Sanningen finns där, bland en malström av information.
 
Du kan köpa boken här 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela