epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

The Shining - Varsel

Publicerad 2017-07-31 17:01:03 i Allmänt, Bokrecension,

 
 
Så har jag då äntligen läst Stephen Kings bok The Shining eller Varsel som den hette på svenska när den kom ut. Numera använder man filmtiteln även på boken. Naturligtvis har jag hört talas om filmen (med Jack Nicholson), den är ju en klassiker inom skräckgenren, men jag har inte läst boken. Däremot har jag tidigare läst uppföljaren till The Shining, som heter Doktor Sömn och som är mycket bra.
 
The Shining handlar om en alkoholiserad lärare som blivit sparkad från sitt jobb. Han får en chans att rätta till sitt liv genom att vara fastighetesskötare på ett hotell under vintersäsongen, så han tar med sig frun och sin lille son dit. Lyxhotellet ligger uppe i bergen och blir på vintern helt isolerad, men det bekymmrar inte den lilla familjen. Den lille pojken, Danny, har en ovanlig förmåga, han kan läsa andras tankar, men han får också syner om vad som hänt på hotellet. Dannys förmåga (eller förbannelse, beror på vem man frågar) är inte lätt för en femåring att hantera och än värre blir det när det verkar som om själva hotellet i sig är ondskefullt. Hotellet påverkar alla, men mest Dannys pappa Jack. Spänningen stiger mer och mer, som trycket i en ångkokare. Till slut kommer det att explodera och vad händer då? Vem överlever?
 
Jag hade hört mycket om filmen och blev därför lite förvånad över att boken inte var hemsk på det sätt som jag trodde. Det hemska ligger mest på det psykologiska planet och jag måste säga att King har gjort ett strålande jobb med personskildringarna och gett en levande bild av hur vansinnet tar över mer och mer i en människas liv. Med tanke på att detta är en av de första böckerna King skrev, så tycker jag absolut att den kan mäta sig med - och ibland överträffa - senare alster. Uppföljaren till The Shining tycker jag dock håller samma höga klass.
 
King är en mycket produktiv författare, men som jag har sagt många gånger tidigare, så är han väldigt ojämn med avseende på kvalitén. Kvalitén på denna bok var det dock inget fel på, så jag tycker absolut du ska läsa den om du inte redan gjort det!
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela