epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Dimitrij Gluchovskij

Publicerad 2020-05-15 14:58:46 i Allmänt,

Dimitrij Gluchovskij är en rysk journalist och författare, mest känd för sin Metro-serie, men han har även skrivit andra böcker, varav en del är översatta till svenska. Han är född och uppväxt i Moskva. Som 17-åring flyttade han till Israel där han bodde i närmare fem år. Efter examen vid Jerusalems universitet arbetade Gluchovskij utomlands som utrikeskorrespondent i Israel, Frankrike och Tyskland. Från Frankrike sände han den ryska versionen av Euronews under tre år. Som TV-journalist har han rapporterat från de flesta länder. Han har bl.a. bevakat Cannesfestivalen, zonen runt Tjernobyl, Israel-Libanon kriget, rymdstationen Baikonur och gjort reportage från Nordpolen. Förutom sitt första språk ryska behärskar han franska, hebreiska, tyska och spanska.
 
 
 
Dmitrij Gluchovskij började skriva på Metro 2033 som 18-åring, men gav inte ut den förrän den redan hade blivit en läsarsuccé på internet. Hans dystopiska bokserie utspelar sig i Moskva år 2033 och framåt i ett samhälle där världen ligger i ruiner. De  sista människorna har sökt sin tillflykt till Moskvas tunnelbana där de byggt små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Böckerna bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack. Inspirationen till Metro-serien fick Gluchovskij när han stod i en brödkö. Detta var efter Sovjetunionens kollaps och valutan föll, städer förföll och fasader krackelerade för det fanns inga pengar till att underhålla och rusta upp. Därför var det inte svårt att föreställa sig ett samhälle stadd i upplösning, eftersom han redan levde i ett. 
 
Gluchovskij menar att Ryssland inte gjort upp med sitt förflutna och därför inte kan komma framåt. Det är heller inte lätt att leva i en auktoritär regim, säger författaren. För nåt år sedan blev man inte straffad för att utrrycka sin åsikt, men nu trycker man ner gatudemostrationer på ett mer våldsamt sätt, opionionsundersökningar har lagts ner för Putin är ju den enda man egentligen ska hålla på.
 
Gluchovskij är inte rädd att säga vad han tycker och kanske är det så att hans internationellt kända författarskap till viss del skyddar honom från replissarier. Han menar att ryssar saknar självrespekt, de förstår inte att de har rättigheter och de krossas av det korrupta systemet. Däremot har de förstått att de är del av ett imperium, det är alltså inte individen som räknas utan kollektivet.
 
Metro-serien finns som spel och har även filmatiserats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela