Tårar för Mexiko

Allmänt, Bokrecension / Förföljelse, Journalister, Kamp, Korruption, Mexiko, Politik, Samhälle, Svårigheter / Permalink / 0
 
 
 
I boken Tårar för Mexiko (Norstedts, 2018) skriver några av landets främsta journalister om det sönderfallande mexikanska samhället.
 
Att vara grävande journalist i Mexiko är förenat med livsfara. Folk försvinner, fängslas och hotas - om dom har tur. I värsta fall så torteras dom fruktansvärt innan de dödas. Myndigheterna som ska hjälpa till att hitta försvunna personer och åtala skurkarna, de gör ingenting för de är mutade, de är en del av terrorsystemet. Ingen finns att lita på, en journalist eller en person överhuvudtaget som opponerar sig mot korruptionen, har ingenstans att vända sig.
 
Det är vår medborgeliga kraft som har begravts i de tusentals hemliga gravarna, där de som dog i striderna om knarkmakten ligger sida vid sida med studenterna som föll offer fö tvångsförsvinnandena. (s.116)
 
De senaste 18 åren har ett hundratal journalistr dödats och ett antal journalister har "försvunnit", mest troligt döda dom också. Inte bara journalister försvinner. Ett uppmärksammat fall med 42 studenter som försvann spårlöst, 3 som dödades och ett tiotal sårades. Vad som har hänt dessa ungdomar vet ingen och ingen har ställt till svars heller. 
 
Hur lever man i ett land där kaos härskar och ingen rättvisa finns? Där folk försvinner, dödas och torteras? Man andas, man fortsätter, man vågar, man kämpar. De är alla hjältar.
 
 
Till top