Barndomens böcker
Fördelen med att bo där jag bodde som barn, var att det var nära till skolan, så det gjorde inte så mycket om man försov sig; jag var där på fem minuter från det jag vaknade. Jag gick där mina sex första år och på den tiden var skolbiblioteket nere i källaren. Jag minns min oförståelse gällande att man bara fick låna från vissa hyllor, beroende på hur gammal man var. När man var 12 år fick man naturligtvis låna från vilken hylla som helst. Det hände inte så sällan att jag kom med en bok, som fröken sa att jag fick gå tillbaka med, för att "det var för äldre barn". Den distinktionen är begränsande anser jag. Om jag vill läsa Sartre när jag är 10 år, ska jag få göra det (nu vet jag inte om just hans böcker fanns där, tvivlar starkt på det). Vilka läsupplevelser har jag inte blivit hindrad ifrån? Det gick visst bra att låna Singoalla av Viktor Rydberg, men jag gick i alla fall i mellanstadiet då. Kulla-Gulla serien hade jag läst ut innan 10 års ålder och Kitty-böckerna slukade jag, liksom Fem-böckerna, men även faktaböcker för barn tyckte jag om att läsa.
Jag hade många läsupplevelser som barn. Den första hade jag innan jag ens kunde läsa. Jag hade en bok som hette Eva börjar skolan som jag "läste" i ofta, jag pratade till bilderna och hittade på en berättelse utifrån dom. Då var jag 4-5 år.
Visst har jag haft många läsupplevelser under min uppväxt, men några har dock etsat sig fast i mig lite extra; till exempel Maria Gripes Skuggan över stenbänken och Astrid Lindgrens Mio, min Mio och Maj Bylocks böcker. Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var när jag läste Per Anders Fogelströms Stockholmsserie för första gången, men jag var kanske 12 år. Sedan dess har jag läst om den flera gånger, den har följt med mig upp i vuxen ålder. Naturligtivs lästa jag också Jean M Auels böcker om Ayla, i alla fall de första delarna, sedan växte jag nog ifrån dom.
Visst har jag läst Austen och Brontë, men då var jag tonåring, så det kan ju inte tas upp här. Kanske hade jag läst dom tidigare om jag inte blivit begränsad i min läsning - inte bara av skolans regler, utan främst av mina föräldrar. När det gäller litteratur ska det inte finnas begränsningar; barn måste få göra sina egna läsupplevelser, för dessa följer med resten av livet och påverkar också förhållandet till litteraturen.