epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Collapse. The Fall of The Soviet Union

Publicerad 2024-07-03 13:09:48 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Ibland ramlar man över böcker som visar sig vara en guldgruva och som kan förändra ens sätt att tänka om en viss händelse eller person eller skeende. En sådan bok är Collapse. The Fall of The Soviet Union. av Vladislav M. Zubok
 
Zubok ger en utömmande bild av de skeenden som ledde till Sovjetunionens kollaps och om vilket Vladimir Putin har sagt: Den som inte saknar Sovjetunionen har inget hjärta, men den som vill ha den tillbaka har ingen hjärna. Han har även kallat kollapsen den största geopolitiska katastrofen i mänsklighetens historia. 
 
 
 
Var kollapsen av stormakten oundviklig eller var den orsaken av vissa händelser och personer? Vad var det som ledde fram till den och varför? Alla dessa frågor - och fler därtill - svarar Zubok på och ge därmed också en bakgrundsbild till dagens händelser i Ryssland, Ukraina och till Putins agerande. Vill man ha en större insikt om både dåtid och nutid är detta boken att läsa! Det är en tjock bok på engelska, men sidorna rinner iväg för berättelsen är en thriller - som dessutom är sann!
 
Författaren har gjort en gedigen forskning och gör en djupdykning i komplexa politiska frågor, ger närgågna personporträtt och allt detta på ett språk som är rakt och enkelt utan att bli simplet. Det finns nytt material som ger ny insikt i händelserna och personerna som var i centrum av Sovjetunionens kollaps. En mycket mer nynaserad bild av Gorbatjev (även Putin spelar en liten biroll i skeendena) och relationerna till Väst, framförallt då till den amerikanske presidenten Bush, Frankrikes Mitterand och Tysklands förbundskansler Kohl. 
 
Väst har delvis sig själva att skylla för dagens politiska landskap, på många sätt har vi svikit Ryssland och de fd öststaterna. Överenskommelser har inte hållits, ord har bara varit en chimär, en del av ett spel och inte ärligt menade. Kulturkrockar har gjort att Västländerna och Ryssland/Sovjet inte kunnat kommunicera på ett tillfredsställande sätt, utan talat förbi varandra, vilket har bäddat för missförstånd och avbrutna samtal. 
 
Rysslands relation med Väst har alltid varit komplicerad och dubbelbottnad, en hat-kärlek; både någonting att sträva efter, men inte att efterlikna. Någonting att frukta och att längta efter.
 
Vill ni förstå dagens händelser, måste ni läsa denna bok!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela