De osynliga muren
Hanna Sahlberg kom som 20-åring till Kina i akt och mening att bli kines; hon skulle tala kinesiska, äta kinesiskt, klä sig kinesiskt, drömma kinesiskt, bo kinesiskt och handla kinesiskt. I en gul anteckningsbok med en grön groda på pärmen skrev hon upp ord som dom inte lärde ut på den kinesiska kursen för utländska studenter på universitetet. Där lärde dom ut rikskinesiska, men Hanna ville lära sig den kinesiska som den vanlige kinesen talade. Hon ville komma bakom den osynliga muren som myndigheterna hade satt upp.

Sahlberg blev kvar i Kina som korrespondent och fick uppleva hur landet förändras, hur det blev mer slutet, hur myndigheternas kontroll ökade, hur press- och yttrandefriheten minskade. Den osynliga muren är en skakande skildring av ett land som många faktiskt inte känner på djupet, som det finns många fördomar om. Dessa fördomar omkullkastas av Sahlbergs bok. Kina har de senaste 20 åren seglat upp som stormakt och det som händer där är nödvändigt att veta, för det har en global påverkan.
På ett skarpt språk och med en sprudlande energi berättar Hanna Sahlberg en historia om ett land som är långt borta geografiskt, men inte annars, för i den här boken får läsaren stifta en närmare bekantskap med det stora landet i öster. Är det möjligt att komma innanför den osynliga muren som utlänning? Nog tycker jag att Hanna Sahlberg har hittat en glipa att kika in genom.