epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

V S Naipaul

Publicerad 2021-03-26 12:34:42 i Allmänt,

Vidiadhar Surajprasad "V.S." Naipaul, ibland kallad Sir Vidia, född 1932 i Chaguanas i Trinidad och Tobago, död 2018 i London, var en brittisk författare. År 2001 belönades han med Nobelpriset i litteratur. 

Naipaul var en brittisk författare, född på ön Trinidad i Västindien med indisk familjebakgrund. På 1880-talet hade hans farföräldrar flyttat från Indien för att arbeta på sockerplantagerna. I den indiska invandrarsamhället i Trinidad blev Naipauls far en engelskspråkig journalist. 

 

 

Han utbildade sig i Oxford. Naipaul debuterade som författare 1957 och publicerade mer än 30 böcker under fem decennier, från tidiga komiska romaner till memoarer och reseskildringar. Romanen Ett hus åt Mr Biswas från 1961, som är baserad på hans far Seepersads liv, anses av många kritiker vara hans mest betydande verk.

Naipauls författarskap har sagts vara ett utforskande av plats och identitet. Han skrev om Västindien, Indien, Afrika och kritiserade kolonialism och islam.

Naipaul var tidigare gift med engelskan Patricia Hale. År 1996 gick hon bort i cancer, efter 41 års äktenskap, vilket finns återspeglat i Naipauls författarskap. Två månader efter Hales bortgång gifte han sig med Nadira Khannum Alvi i Pakistan, som arbetat som journalist. Med sin indiska, brahminska härstamning följde Naipaul en vegetarisk tradition.

Naipaul var också en känd krönikör och TV-personlighet i England, där han var bosatt sedan mitten av 1970-talet.

En påtagligt rörd V. S. Naipaul tog emot 2001 års Nobelpris i litteratur, det andra som utdelats till en karibiskfödd författare. Dock betraktade sig Naipaul inte som en karibisk utan engelsk författare. Hans uppfattning var också att han aldrig skulle ha kommit särskilt långt i livet om han stannat kvar på Trinidad. Han reste till Storbritannien som 18-åring för att studera och valde att stanna för gott.

Vidiadhar Surajprasad Naipaul är som namnet visar av indiskt ursprung, själv reste Naipaul första gången till Indien 1962. Han var då 30 år. Hans sätt att beskriva sina intryck av Indien  åsamkade honom mycket kritik, till och med anklagelser om rasism. Naipaul har skrivit flera böcker om Indien, men också om muslimska länder där han särskilt granskat de fundamentalistiska strömningarna. Men framför allt var Naipaul en skönlitterär författare, som skrev om frågor om arv och identitet, rotlöshet och främlingskap i en mångkulturell värld. 

Jag har läst några av Naipauls böcker och tycker mycket om hans språk, hur han levandegör karaktärerna bl a genom det som inte sägs. Det är böcker som stannar kvar, som blir en del av en själv, som inprättas i ens hjärta och inte lämnar en ifred. 

Källa

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela