Intervju med Camilla Läckberg
Det började med ett luggslitet exemplar av Döden på Nilen i pappans bokhylla. Camilla Läckberg var bara sju år gammal, men sögs direkt in i Agatha Christies värld av spektakulära brott och udda karaktärer. Vem var egentligen mördaren?
– Jag blev väldigt förtjust i Miss Marple, hennes underfundiga humor och öga för detaljer, minns hon.
Efter det var hon fast. Camilla slukade allt hon kom över av Agatha Christie och andra författare som Maria Lang – först från bokhyllan, därefter biblioteket.
– I Fjällbacka hade vi en underbar bibliotekarie som hette Ella. Hon hjälpte mig plocka ut en kasse med böcker som jag slukade. Sen kom jag tillbaka varje vecka för att byta ut mot nya titlar. Det var då min vurm för deckargenren tog fart på allvar. Det blev min skola.
Kan man bli författare?
Själv har hon alltid skrivit mycket och fick ofta bra betyg och lovord i skolan. Camillas svenskalärare gav henne till och med en egen litteraturutbildning med böcker hon skulle läsa.
– Jag var rätt lillgammal som barn och ville bredda mitt läsande. Så jag plöjde dem allihop. Vissa var fantastiska, andra blev mer som läxa. Jag älskade Tolstoy och Thomas Hardy, blev aldrig förtjust i Kafka. Det var underbart med bredden och allmänbildningen som läsandet gav mig.
Hon var samtidigt övertygad om att författaryrket var en ouppnåelig dröm.
– De kändes som rockstjärnor. Själv var jag mest fascinerad – hur kom de på allting egentligen?
”Det var ett tecken”
Det var under en skrivarkurs som livet vände. Camilla jobbade med administration på Birka Energi och hade börjat fila på manuset till Isprinsessan. Under kursen fick hon möjlighet att jobba vidare med sin text, och till slut kunde hon skicka sitt manus till förlag – 2,5 år efter att skrivandet hade påbörjats.
– Samma vecka som min bok blev antagen födde jag mitt första barn. Då var jag föräldraledig samtidigt som jag fick sparken. Nu hade jag en bok ute och inget jobb. Jag såg det som ett tecken att jag skulle satsa på det här, och efter andra boken var jag helt fast.
Än i dag läser Camilla helst böcker inom kategorierna thriller, deckare och skräck. Tillsammans med äldsta dottern Meja har hon en skräckfilmsklubb. Men gör hon själv för att boosta läsandet hos sina barn?
– Vi har alltid läst saga vid läggdags. Det handlar om att ta sig tid och som vuxen har man ett ansvar att skapa intresset.
Hennes andra läspolicy kommer från föräldrarna.
– De hade inte mycket pengar när jag växte upp, men var noga med att jag alltid fick köpa de böcker jag ville. Det gällde även serietidningar. Den filosofin har jag fört vidare.