epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

Det fria ordet

Publicerad 2021-04-07 19:24:22 i Allmänt,

Vad händer med ett samhälle där rösterna tystnar? Ett sådant samhälle tynar sakta bort och dör slutligen. Journalister och författare hotas och misshandlas och t o m dödas för vad de skriver. Detta pågår varje dag, runt hela vår jord. 
 
Hoten och hatet är naturligtvis ytterst obehagligt på ett personligt plan, men får också svåra konsekvenser för demokratin. Det leder till att journalister och författare väljer bort ämnen och bevakningsområden. Inte alla och inte alltid medvetet, men det händer – och det är allvarligt. I praktiken innebär det ju att vi alla berövas fördjupande och granskande journalistik, opartisk rapportering som sätter ljus på orättvisor och obekväma sanningar i samhället. Vi förlorar berättelser om hur det är att vara människa, det skrivna ordet stryps. 
 
 
 
Yttrandefrihet är ett tomt begrepp om det inte omfattar de misshagliga och obekväma åsikterna. Det är ett meningslöst begrepp om inte alla åsikter får framföras, om åsiktskorridoren skall styra vad som får sägas. 
 
Det fria ordet är hotfullt för de som bestämmer, de som inte vill släppa ifrån sig makten, de som vill reglera vad vi tycker och tänker. Människan är i grunden fri, hon har rätt att uttrycka sina åsikter och uppfattningar - eller så borde det i alla fall vara. Men i mångt och mycket lever vi i en demokratur
 
Demokratur betecknar ett samhälle som till ytan är en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger eller annat godtyckligt kollektiv man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissiderandegrupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv). 
 
Det skrivna ordet och det talade ordet, borde vara samma som det fria ordet. Tyvärr är så ej fallet. Inte för alla.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela