epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Lars Kepler

Publicerad 2020-09-04 19:16:11 i Allmänt,

Lars Kepler är pseudonymen för svenska författarparet, tillika äkta paret, Alexandra Coelho Ahndoril  och Alexander Ahndoril, författare till den internationellt bästsäljande Joona Linna-serien. Serien, med sina nio delar hittills, har sålt över fjorton miljoner exemplar i fler än sextio länder. Paret Ahndoril var båda etablerade författare innan de började skriva som Lars Kepler, och har var för sig publicerat flera romaner.

 

 

Lars är en hyllning till den svenska kriminalromanförfattaren Stieg Larsson då det var han som inspirerade duon till att själva börja skriva inom genren. ”Han andades nytt liv i skrivartraditionen inom den svenska krim-genren på ett sätt som gav upphov till vår egen kreativitet”, säger författarparet.

Namnet Kepler kommer från den tyske forskaren Johannes Kepler (1571-1630), som löste ett av sin tids största mysterier med sina beräkningar av planeters rörelsemönster som banade vägen för Newtons teser om gravitationen.

För makarna Ahndoril var pseudonymen en metod för att kunna skriva tillsammans utan begränsningar. Hemlighetsmakeriet handlade om en önskan att låta Lars Kepler stå på egna ben, att hans böcker skulle bedömas utan förutfattade meningar.

Den 18 februari 2020 meddelade Albert Bonniers Förlag att Lars Kepler var decenniets bäst säljande författare, med fler förstaplaceringar och fler placeringar totalt på tio-i-topp-listorna över bokbranschens gemensamma årsförsäljning än någon annan författare från Sverige eller utlandet. 

Kepler är känd för sin serie om Joona Linna vid polisens nationella operativa avdelning, Saga Bauer, operativ intendent vid den svenska säkerhetstjänsten och Erik Maria Bark, en utbildad psykiater och psykoterapeut, specialiserad på psykotraumatologi och katastrofpsykiatri.

Den första romanen, Hypnotisören, nådde i september 2009 försäljningslistans första plats i Sverige och blev den mest sålda kriminalromanen i Sverige år 2010. Den har sedan dess kommit att bli en av de mest sålda kriminalromanerna i Sverige genom tiderna. Paganinikontraktet, den andra kriminalromanen i Joona Linna-serien, nådde exakt ett år efter debuten även den försäljningstoppens första plats. När sedan både den tredje boken, Eldvittnet (2011) och den fjärde boken, Sandmannen (2012) toppade bästsäljarlistorna hade Lars Kepler varit etta fyra år i rad med de fyra första böckerna. Eldvittnet och Sandmannen blev även de de mest sålda kriminalromanerna året efter vardera publiceringsår. År 2014 kom den femte boken, Stalker, och förutom att ligga etta på försäljningslistorna i oktober, november och december lyckades den på drygt två månader bli årets mest sålda bok i Sverige.nHösten 2016 gavs den sjätte delen i Joona Linna-serien, Kaninjägaren, ut och liksom tidigare delar i serien tog den sig till förstaplatsen på bästsäljarlistorna. Kaninjägaren blev dessutom den mest sålda boken i Sverige samma år. Lazarus kom ut 2018 och den tionde boken i Jonna-serien, Spegelmannen,  beräknas komma i höst.

De våldsamma morden i Lars Keplers romaner sätter sina spår hos upphovsmakarna. – Vi drömmer ofta mardrömmar om det vi skriver om, medger paret. Morden är brutala i de kriminalromaner Alexandra och Alexander Ahndoril skriver. Det är meningen.

– Våld får aldrig förskönas eller framställas som romantiskt och glamoröst, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

– Våld ska vara hemskt också i fiktionen. Vi vill visa hur en brottsplats ser ut och vi har gjort mycket research med offer och anhöriga, tillägger Alexander Ahndoril.

Både Alexandra och Alexander Ahndoril erkänner att de själva skräms av våldet i verkligheten.

– Bristen på nåd är så uppenbar. Människor är kapabla till hemska saker, men också till fantastiska gärningar. Och våra hjärnor älskar att ställas inför gåtor.

Jag har läst några av böckerna och måste nog säga att jag tycker att de varierar i kvalité. Lazarus är en sådan bok som hade kunnat vara oskriven, den tillför inte något till Joona-serien. De har även skrivit en roman utanför denna serie, som heter Playground och den tyckte jag var lite nyskapande och överraskande, även om jag inte håller med om dess budskap. Boken handlar bl a om vad som händer efter döden och är inspirerad av en nära anhörigs nära döden-upplevelser.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela