Dean Koontz
Dean Koontz (han har tagit bort R:et) som föddes 1945, hade en tuff uppväxt, med en alkoholiserad far som misshandlade honom, men modern blev en förebild för honom, då hon modigt stod upp mot sin man. Koontz har sagt att detta har påverkat hans skrivande - och konstigt vore det väl annars. Sin debutroman publicerade han bara ett år efter sin universitetsexamen 1967, vartefter han jobbade som engelsklärare.

Källa: Thomas Engström, SvD
Sitt stora genombrott fick Koontz i början av 80-talet när han började skriva stora romaner om vanliga, strävsamma, hederliga och tämligen sympatiska människor som utan att förstå varför, drabbades eller började jagas av en så övermäktig fiende att denne tedde sig övernaturlig och/eller omöjlig att undkomma. Det kunde handla om en mycket hemlig statlig myndighet med mycket avancerad och okänd teknik, obegränsade resurser och en kår av mycket välutbildade och känslolösa yrkesmördare. I andra böcker kunde en människa som drabbats av något ovanligt och svårt handikapp i stället ha utvecklat övernaturliga förmågor som han använde för att fånga in, lemlästa och mörda människor. Eller också var det fråga om en armé av monster som terroriserade en stad, men det var fråga om människor som hade förvandlats på grund av att de utsatts för något gift som ett högteknologiskt företag i trakten läckt ut. I några böcker är det hittills okända djurarter som står för skräcken. Koontz återkommer emellertid ofta till just den amerikanska federala staten som övermäktig fiende till den vanlige medelklassamerikanen, och det är ofta fråga om hemliga myndigheter eller organisationer inom staten som varken presidenten, FBI eller CIA känner till. Han skriver skräckromaner och monsterromaner, men med ambitionen att ge läsarna en godtagbar förklaring. Under 1980- och 1990-talet lutade dessa förklaringar åt science fiction-hållet, men efter millennieskiftet har han skrivit många spänningsromaner där motståndarna är skurkar – välutbildade inom sitt område och med pengar och teknik, men ändå vanliga skurkar.
Koontz skriver inom fantasy, sci fi och skräck och har varit samtida med Stephen King, men det har aldrig varit någon direkt konkurrens mellan dom. Jag tycker att skillnaden mellan dessa författare är att Koontzs romaner - i alla fall dom jag har läst, vilket är ett tag sedan nu - oftast har ett klassiskt "lyckligt slut", medan Kings romaner ofta kan ha ett tvetydigt slut. Båda två har dock en oerhörd disciplinerad arbetssätt; börjar skriva varje dag vid samma tid och skriver ett visst antal timmar. Så har båda dessa författare också levererat ett stort antal böcker var till läsarna. Koontz språk är lite mer flödande, en del kanske skulle kanske tycka att den är lite "för mycket", men jag har blivit riktigt förtjust i det. Påminner litegrann om Carlos Ruiz Zafón.
Min favoritbok av Koontz är utan tvekan Blixtsken, som kom 1989. Det handlar om Laura Shane, som inte skulle ha fötts levande. Hon skulle aldrig ha sett världens ljus den märkliga kvällen i januari 1955. Om det inte hade varit för åskvädret och den mystiska person som dök upp samtidigt, ur blixtskenet. Den person som såg till att den berusade läkaren som skulle förlösa Lauras mor aldrig hann fram till sjukhuset. Under åren skulle Laura drabbas av tragiska öden. Men varje gång det var fara för hennes liv dök den högst mänskliga ängeln upp igen och skyddade henne. Till den dagen hon fyllde trettio år. Då skulle Laura också få en förklaring på vem som varit hennes vän och beskyddare i trettio år. Var det en ängel, eller självaste djävulen i förklädnad? Var kom han ifrån? Och vad ville han henne? Egentligen?
Koontz är mycket duktig på att bygga upp både berättelsen och spänningen och med 450 miljoner sålda böcker verkar läsarna tycka samma sak!