epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Stockholms sci fi antikvariat firar 1 år!

Publicerad 2019-10-30 22:10:11 i Allmänt,

I dagarna var det 1 år sedan öppnades ett unikt antikvariat i Stockholm, på Rutger Fuchsgatan på Södermalm. Jaha, säger ni, vad är det med det? Jo, det är nämligen så att det är Sveriges enda bokantikvariat helt inriktat på sci fi, skräck och fantasy. Det är Lars Jansson och Magnus Lekberg, som varit vänner sedan lång tid som öppnat antikvariatet. 

 
 

Vad har ni för bakgrund, vad har ni tidigare arbetat/arbetar med? 


-Vi arbetar till vardags inom media och teater. Magnus är TV-producent och föreläsare och Lars teaterscenograf. Vi har känt varandra i 25 år, båda är uppväxta i Karlskoga i Värmland.

 

Hur kom det sig att ni öppnade antikvariatet?

-Den korta versionen: Lars hade butikslokalen i Skanstull (för länge sedan en mjölkbutik) och Magnus hade böckerna, som han samlat på sig under flera år på loppisar och second hand. Stjärnorna stod liksom rätt, på nåt vis.

 

Varför just denna inriktning?

-Magnus längtade efter ett ställe där det var ordning och reda bland böckerna. Vidare så kändes tidpunkten rätt: en tid av science fiction och fantasy på biograferna och i TV:n, en tid då nostalgin fått fritt spelrum, en tid då återanvändning och second hand står i fokus och en tid då butiker måste skapa något väldigt unikt för att överleva. Vi tror vi prickade in samtliga punkter på den listan.

 

Läsningen bland ungdomar minskar drastiskt. Kan man lättare få ungdomar att läsa genom att försöka få in dom på sci fi?

-Det är såklart lite svårt för oss att tala generellt, men vår upplevelse från butiken ör att det är en salig blanding människor som besöker oss av olika anledningar. Gamla och unga, män och kvinnor och många icke CIS-personer. Vi har många föräldrar som kanske själva var fantaster som unga och vill hitta en bra fantasy- eller SF-bok till sina barn. Sen har vi förstås många unga som är betydligt mer belästa än vi, så vi lär oss hela tiden av den yngre generationen. Så svaret på din fråga: ja.

 

 

 

Var ni själv läsare som barn och ungdomar?

-Absolut, vi slukade fantasy, skräck och SF som barn och unga. Lägg till det rollspel, film och musik så har du fröet till en riktigt nördig vuxendom.

 

Varför ska man läsa egentligen? Har inte böcker mest blivit en inredningsfråga?

-Det stämmer säkert i många fall, men våra besökare skiljer sig nog en del från mängden. De är samlare och läsare. Även om många av dem, liksom vi själva, säkert stoltserar med med sina böcker i bokhyllan, har de definitivt en känslomässig koppling till varenda titel.

 

Det är mycket tal nu om pappersbokens vara eller icke vara. Ni måste ju ha förhoppningar om pappersbokens överlevnad med tanke på att ni startat ett antikvariat?

-Som sagt, våra besökare samlar och är nostalgiska, och i dessa kretsar har e-boken eller ljudboken ett annat syfte. Man kanske läser den digitalt, men vill dessutom ha en i hyllan. Dessutom är det ju så att många av de böcker vi har är så pass gamla att de inte går att få tag i annat än genom att köpa ett fysiskt exemplar. Lägg till detta signerade böcker och förstautgåvor. Personligen tror vi inte den digitala distributionen kommer konkurrera ut den trycka, snarare komplettera den. Åtminstone än så länge.

 

Att fysiskt gå in i en bokhandel vs att beställa på nätet, vad har bokhandeln för fördel?

-Hos oss kan du känna, klämma och lukta. Böcker doftar ju på ett speciellt sätt. Vår butik blir också en mötesplats för personer med samma intressen, de roligaste dagarna är hela butiken som en enda stor bokcirkel eller till och med ett spontant författarsamtal. Eftersom vi är ett antikvariat har vi dessutom ett stort antal titlar som inte går att få tag i någon annanstans, inte ens på nätet. Avslutningsvis så tillåter en fysisk butik överraskningar i mycket högre grad än nätet. Du kanske går därifrån med böcker du inte ens visste att du saknade, eller inte ens visste fanns. Att upptäcka böcker på nätet på det sättet är svårare.

 

Berätta vad Ecpat är för något och på vilket sätt ni är involverade och hur Zimmer Bradley kommer in i bilden.

-Utan att gå in för mycket på detaljer - det går att Googla och läsa på - så har författaren Marion Zimmer Bradley anklagats för att ha varit - åtminstone passivt - delaktig i övergrepp på sina barn. Alla intäkter från försäljning av hennes böcker i vår butik går oavkortat till Ecpat, som är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.*

 

Avslutningsvis, vad läser ni själva just nu? Och har ni några boktips att ge?

-Magnus har precis läst klart Remembrance of Earth’s Past-trilogin - som inleds med The Three-Body Problem, av kinesiske författaren Cixin Liu och hävdar att den är fantastisk. Lars läser The Windup Girl av Paolo Bacigalupi, som verkar riktigt lovande!

 

*Diskussionen om huruvida man kan skilja på en författares litterära verk och vad denne sagt eller gjort, har som bekant blivit aktuell i och med att Handke fick Nobelpriset i litteratur. Denna diskussion kan nog också föras angående Marion Zimmer Bradley - och andra författare. (Min anm.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela