epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

Skräcken på Wakenhyrst

Publicerad 2019-10-04 19:10:36 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Michelle Paver blev känd för den stora läspubliken med sin ungdomsserie Vargbröder. Spökromanerna Evig natt och Expedition Kanchenjunga har jag recenserat här på bloggen. Nu har hennes senaste roman just kommit ut på Semic förlag och den heter Skräcken på Wakenhyrst
 
 
Utanför en liten by i England, alldeles vid ett kärr, bor Maud med sina två yngre bröder och sin pappa på Wake's End. Mamman dog när yngsta sonen föddes. Pappan är en person som inte tycker om barn men som gillar att göra dom, som Maud hör några av tjänstefolket säga. Regimen på Wake's End är sträng, helt enligt pappans förhållningsregler. Men så en dag upptäcker fadern en målning av Domedagen vid renoveringen av korvalvet i kyrkan och det är vändpunkten på det stilla livet på Wake's End. Hemligheter ur det förflutna stiger till ytan, kärrets varelser kommer närmare huset. Vad är det som händer? Demoner och djävlar, kärrets eget monster, öppna fönster och sjögräs på kudden. Det slutar med att fadern på ett bestialiskt sätt dödar någon och hamnar på Broadmoores mentalsjukhus- men är det hela sanningen? Maud får kämpa, inte bara mot samtidens trånga kvinnosyn, utan även mot sin pappas herravälde och kärrets hemligheter. 
 
Det här är den bästa av Michelle Pavers tre böcker som jag läst! Storyn är mer komplex, karaktärerna utförligare beskrivna och upplägget passar perfekt till handlingen. En riktig bladvändare, där spänningen hålls på hög nivå ända från första sidan och där ingenting riktigt är som man tror. Ända in till sista sida överraskar Paver. Skräcken på Wakenhyrst är en spökhistoria, en kärlekshistoria, en berättelse om klass och kön och ett mysterium med anstrykning av ren skräck.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela