epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

W.E,B du Bois kärlekssånger

Publicerad 2024-08-30 20:10:30 i Allmänt, Bokrecension,

Ibland blir det som ni vet, lite ojämnt med frekvensen på blogginläggen pga min smärta och värk. 
 
Jag har läst W.E.B. du Bois kärlekssånger som är poeten och professorn i engelska Honorée Fanonne Jeffers romandebut. Romanen är en målande beskrivning av de svartas villkor i USA, alltifrån slavtiden till nutid och framförallt handlar det om vad du Bois brukade kalla för dubbelt medvetande som afroamerikaner tvingas att tillägna sig. Vad detta innebär vet huvudpersonen i berättelsen Ailey Pearl Garfield mycket väl, liksom hennes förfäder innan henne. För att hitta sin identitet måste Ailey göra en resa genom familjens förflutna och det hon får reda på är skakande berättelser om svarta, vita och ursprungsbefolkningen.
 
 
Språket är mycket särpräglat, inte på ett charmigt sätt, utan på ett lätt störande sätt. Berättelsen gör sina vindliga spår och kunde faktiskt ha kortats ner en hel del (romanen är på nästan 900 sidor). Det här är ingen roman som man läser från pärm till pärm i ett feberaktigt läsarrus, utan en som man läser med eftertanke - om man nu läser den överhuvudtaget. Berättelsen griper nämligen inte tag, engagerar inte, förutom alldeles i början. Det är en svår bok men om man tar sig igenom den så garanterar jag en upplevelse utöver det vanliga.
 
 

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela