epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Betongväldet: den socialdemokratiska maktapparaten och hur den urholkat vår demokrati

Publicerad 2022-08-30 08:34:19 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Jakob E:son Söderbaum, Carl Johan Ljungberg och Christian Swedberg har skrvit boken Betongväldet: den socialdemokratiska maktapparaten och hur den urholkat vår demokrati  där de beskriver och analyserar en bok - The New Totalitarians (sv. Det blinda Sverige ) som skrevs av den brittiske utrikeskorrespondenten i Stockholm, Roland Huntford och som gavs ut 1971 (sv. 1972).
 
 
Trots att det är 50 år sedan Huntington skrev sin bok, så har han i mångt och mycket fått rätt. Söderbaum mfl tar upp område efter område i vårt samhälle och ger en utförlig redogörelse för Huntfords teser, argument och slutsatser. De uppdaterar även läsaren om vad som hänt i respektive område under de 50 år som gått sedan Det blinda Sverige kom ut. 
 
Den svenska demokratin firar 100 år. Vi lever alltså i en gammal demokrati, vi har en hög välfärd och det kan vi tacka Socialdemokratin för. Eller det är åtminstone vad de vill att gemene man ska tro. Den socialdemokratiska maktapparaten har genomsyrat Sverige under 75 av dessa 100 år, trots att de sällan eller aldrig har haft egen majoritet. Sedan 2014 har det dessutom varit en icke-socialistisk majoritet i riksdagen, men Socialdemokraterna sitter ändå i orubbat bo! Vad beror detta på? 
 
Är det en demokrati där det tredje största partiet i Sverige är persona non grata? Är det en demokrati när ett enda parti bestämmer och kontrollerar samhället och människorna - från vaggan till graven? Det är unikt i Västeuropa (kanske även i hela Västvärlden) att ett och samma parti sitter vid makten så lång tid. Naturligtivs påverkar det samhällsbygget, naturligtvis påverkar det människornas verklighetsuppfattning. Detta gör att oppositionen bakbinds, de kan skälla men ingen blir rädd, ingen lyssnar egentligen. 
 
Författarna menar att Huntford hade rätt i sin analys om att Sverige är en mjukt totalitär stat. Ryssland och Nordkorea tar till våld och stenhård kontroll. På ett sätt är det värre i Sverige, där kontrollen är mer verksam i skuggorna och därmed inte lika uppenbar - och kan således inte opponeras mot. Socialdemokraterna är inte ett parti som går till val på samma villkor som andra partier. Författarna visar på ett talande exempel, där de anger en summa som vida översteg President Trumps valkassa och som Socialdemokraterna fått av LO. 
 
Den socialdemokratiska maktapparaten består av Regeringen, Partiet, LO, statliga företag, centralorganisationer och arbetarrörelsens organisationer. Men även samhällets andra områden påverkas, som media, utbidlning, barnomsorg, liksom förutsättningarför näringsliv och civilsamhälle. 
 
Socialdemokratin har omformat historien, för att på så sätt kunna påverka människors historieuppfattning. Socialdemokraterna vill ses som hjältar som "räddat" landet med sin välfärdsapparat mot de "onda" kapitalisterna och högermännen. Sanningen är en annan. De reformer som möjliggjorde lika och allmän rösträtt var det liberaler och högern som förde fram. 
 
Syftet med boken är att få till stånd en verklig och levande debatt och en tankeställare. Socialdemokratin vill gärna utmåla sig som de goda, men baksidan av myntet är verkligen inte vackert! 
 
Läs boken. Sedan läser du den igen. Efter det kan du för all del kontrollera vad  källorna säger, vad historien berättar - du kommer att se att allt som tas upp i boken stämmer. Tyvärr. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela