epiloger.blogg.se

Böcker är magi!

Skör demokrati

Publicerad 2022-08-12 17:01:10 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

I över 100 år har Sverige varit en demokrati, men det finns anledning att vara orolig för demokratin i vårt land urholkas. I boken Skör demokrati av Sten Widmalm mfl så diskuteras just detta. Sedan några år tillbaka har det talats flitigt om värdegrunden ovh vikten av att ha rätt värdegrund, men författarna menar att normstyrning urholkar demokratin eftersom det leder till en cancelkultur. I dagens samhälle är det tyvärr så att självcensuren utifrån en viss åsiktskorridor är verksam och att auktoritära mekanismer i samhället tillåts för att uppehålla en viss norm och värdegrund.
 
 
Allt detta leder till en villkorad demokrati. Demokrati ska ju tillåta oliktänkande och tvingar inte människor att tänka utifrån en viss värdegrund. I en demokrati tillåts en mångfald av åsikter utan att dessa stämplas som "extrem" eller "fel". Men normriktning hindar fri åsiktsbildning. I en demokrati ska individen ha rätt att tvivla och ifrågasätta, men så är det inte i dagens Sverige. 
 
Läs denna bok, den är en ögonöppnare, den sätter ord på sådant som jag vet att många går och tänker på.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela