epiloger.blogg.se

Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig!

Putins krets

Publicerad 2021-09-08 13:59:58 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Catherine Belton är journalist och har tidigare arbetat som utlandskorrespondent i Moskva. Hennes bok Putins krets. Maktkampen om det moderna Ryssland utsågs som en av årets bästa böcker enligt några större amerikanska nyhetstidningar. Jag har läst denna bok och som historiker och Rysslandnörd (de med Asperger brukar ha ett nördintresse; be dom inte laga mat, handla eller socialisera, men be dom berätta om sitt intresse!) så måste jag säga att denna bok är en guldgruva.
 
Belton går noggrannt igenom - utan att det blir långtråkigt - Putins väg till makten; vilka de var som stod bakom honom, hur det samhälle såg ut som möjliggjorde hans väg till toppen, hur historiska händelser och personliga egenskaper tillät en till synes grå och anonym man att bli president över en världsmakt.
 
 
 
Det är bara det att Putin inte alls är någon grå och trist byråkrat. Han är det som han vill att andra ska se honom som, som de vill se honom som. Hans väg till makten berodde dels på egen ambition, men också på människor i hans krets som själva ville ha makt, som ville göra Ryssland stort och mäktigt igen. 
 
Putin är den ledare det ryska folket vill ha. Liksom en outtalad överenskommelse så ger en stark ledare ryssarna stabilitet, fred och välstånd - så länge dom gör som han säger. Detta tsar-beteende ligger djupt rotad i den ryska själen. 
 
Belton har fått tillgång till tidigare okänt material och det som framkommer om Putin är sådant jag anat vara sant, men nu fått bekräftat svart på vitt. Jag är mycket imponerad av hennes djupa grävande i arkiv, hennes intervjuer med människor som stått eller fortfarande står Putin nära. Hon har lyckats nyansera bilden av en gåtfull man. Att läsa denna bok ger en djupare förståelse för vad som sker i Ryssland och hur det samhälle ser ut som format mannen och världsledaren Putin. Jag anser att denna bok borde bli en del av kurslitteraturen på universitetet i de kurser och utbildningar som är relevanta.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på [email protected] och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela