epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

Atens portar

Publicerad 2021-05-25 14:03:32 i Allmänt, Bokrecension,

Conn Iggulden är känd för att skriva bra historiska romaner. Jag har läst hans serie om Djingis Khan och tyckte mycket om den. Därför var det med en viss förväntan jag tog mig an hans senaste roman, Atens portar
 
Dareios den Store har stigit i land med sina soldater för att kväsa grekerna. Armén är flera gånger större än grekerna, men trots det så lyckas atenarna att besegra perserna. Budet om segern anförtros en slav som springer hela vägen från Marathon till Aten. Efter att han meddelat segern på agoran, så faller han ihop och dör. 
 
 
 
Men om atenarna tror att de vunnit över perserna så tar de fel. Det blir Dareios den Stores son Xerxes som kommer tillbaka 10 år senare. Då är Aten splittrat av inre politiska stridigheter. Mitt i allt detta står krigsmannen och statsmannen Xanthippos. Han var med och stred vid Marathon, han är framstående i folkförsamlingen och dras obevekligen in i det politiska rävspelet. Men hans och hans familjs liv står på spel och hotas från flera håll, dels av politiska motståndare men även hotet från perserna som hotar att tillintetgöra Aten.
 
Iggulden är duktig på att få till den historiska kontexten på ett autentiskt sätt, liksom även karaktärerna. Så även i denna roman, men själva handlingen är seg och långdragen med detaljerade beskrivningar av vapen och stridigheter, liksom politiska diskussioner. Detta är första delen i en ny serie, men jag blev inte alls sugen på att läsa fortsättningen. Tyvärr, måste jag säga, för jag vet ju att Iggulden kan så mycket bättre.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela