epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

People of the Book

Publicerad 2021-06-08 13:13:25 i Allmänt, Bokrecension, Boktips,

Årets litterära nyårslöfte var att jag skulle läsa om böcker som jag tyckt mycket om. Det har inte gått så bra, för det finns ju så många nya böcker att läsa, som man drar på sig. Jag har i alla fall läst om en bok hittills i år,  People of the Book av Geraldine Brooks
 
 
 
Här får vi möta bokbindareexperten Hanna Heart som får en ovanlig förfrågan, nämligen att restaurera den berömda Sarajevo Haggadan. Hon hittar märkliga spår i boken och som läsare får man följa med på en resa i både tid och rum, där bokens mysterier och historia blottläggs av Hanna. 
 
Romanen är både en litterär spänningsroman, som en roman om historia i allmänhet och judarna i synnerhet - hur det var att leva som jude i Medeltidens Europa, i 1800-talets Österrike eller i 1940-talets Sarajevo. Relationerna mellan judar, kristna och muslimer levandegörs också. Men även sådana saker som vad en familj är tas upp, liksom vad närhet egentligen innebär och hur man bestämmer eller inte bestämmer över sitt eget liv.
 
Jag tyckte om boken när jag läste den första gången och jag tyckte om den nu också. Boken är på ganska avancerad engelska men det funkar ändå att läsa, förstå och uppleva.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela