epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

Hugh Howey

Publicerad 2021-02-19 16:21:35 i Allmänt,

Hugh C. Howey, född 1975, är en amerikansk författare, bäst känd för Ull-trilogin, en sci fi serie
 
Howey växte upp i Monroe, North Carolina och innan han publicerade sina böcker arbetade han som bokhandlare, yachtkapten, takläggare och ljudtekniker. Romanen Ull började som en novell, som Howey senare utvecklade till en roman. Romanen publicerade han själv via Amazon Kindle och kom att bli en frontfigur för självpublicerade författare.
 
 
 
Själv säger Howey att han älskar två saker i livet; att läsa och att segla, Hans dröm har varit att skriva en roman och att segla jorden runt. Dessa drömmar har nu gått i uppfyllelse genom succeń av Ull-trilogin samt att han seglar jorden runt med sin egenhändigt byggda katamaran. 
 
Hugh Howey har skrivit en hel del, både böcker och noveller, men tyvärr har inget förutom första boken i  Ull-trilogin publicerats på svenska. Jag förstår verkligen inte varför, för hans böcker är mycket läsvärda. Men kanske har det att göra med att Howey inte tog den "vanliga" vägen till kändisskap.
 
Så här säger Howey själv om hur första boken Ull kom till:
 
The idea for the story came to me five years before I started writing it. I was working as a roofer at the time, had just given up a career as a yacht captain, and I started thinking about the difference between seeing the world through travel and seeing it through the lens of 24-hour news. I wondered what it was like to have our view filtered through a medium biased toward bad events and what this does for our desire to strike out and see the world for ourselves. And so I dreamed up the wallscreen and the silo to house it.

 

Ull-trilogin handlar om att efter en stor katastrof så lever människorna i en jättestor nedgrävd silo, som är hundratals våningar hög. Alla har sin plats, bara man följer vissa regler och accepterar den rådande ordningen. Det mesta är ransonerat för att samhället ska överleva. Barnfödande är reglerat och bestäms genom ett lotteri, vilket naturligtvis påverkar kärlekslivet i silon.

Livet i silon ter sig ganska allvarligt och berättelsen är präglad av det.

Den som längtar efter något annat har bara ett alternativ; att ta på sig en skyddsdräkt, lämna silon och möta sitt öde på utsidan. Med sig får man då lite ull för att kunna rengöra de linser som gör att silons invånare kan se ut. Sedan väntar den giftiga luften som omöjliggör liv.

Harmonin i silon är inte på något sätt beständig. Genom åren har det förekommit uppror som har både slagits ner och därefter tystats ner. När sheriffen Holston ger upp, tre år efter det att hans hustru gick ut genom luftslussarna, verkar det rubba tillvaron. En ny sheriff måste tillsättas och det ska göras av den gamla presidenten Marnes.

Ganska snabbt får man grepp om statsskicket i silon och hur hierarkierna i samhället ser ut, vilket gör att man som läsare också förstår betingelserna för livet där. Berättelsen känns äkta och trovärdig och alla delarna i serien är s k bladvändare. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Dhana

Jag är sjukpensionär pga en whiplashskada. Har alltid läst mycket och skulle inte klara mig utan litteraturens roll i mitt liv. Jag tar emot rec ex (endast fysiska böcker). Vill du komma i kontakt med mig? Mejla mig på anna.deshnoor@icloud.com och om du vill följa min blogg så klicka på RSS-knappen som du finner längst ner på sidan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela