epiloger.blogg.se

En blogg om böcker, om läsande och om kärlek till litteraturen

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Allmänt, Bokrecension Andra världskriget, Barndom, Död, England, Fantasi, Förföljelse, Kamp, Mod, Äventyr Permalink0
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn skriven av Ransom Riggs är en bok för ungdomar, men som även vuxna kan ha behållning av. Exempelvis läses ju Harry Potter av alla åldrar.
 
Jacobs farfar har alltid varit lite egen, men ändå har han varit en förebild för Jacob, åtminstone under de tidiga barndomsåren. Så småningom insåg Jacob att farfars berättelser var just det, berättelser och sagor och absolut inte sanna. Farfar blir sämre och sämre och börjar svamla på om monster och varelser. Hans sista ord till Jacob är en uppmaning att söka sanningen. Ingen tror på Jacob, allra minst han själv. Alla är överens om att han lider av akut stressymtom pga farfaderns bortgång. Som ett led i hans tillfrisknande så föreslår Jacobs psykiatriker att han ska åka tillbaka till farfars barndoms ö. Väl där upptäcker Jacob att farfars sagor var sanna....
 
 
Spännande från första till sista sidan på ett språk som känns trovärdigt. Äventyrslusten vaknar till inom mig och man minns sina barnsdoms läsäventyr då man trodde att det man läste om i böckerna kanske var möjligt, kanske var sant och verkligt. Samma känsla får jag nu. Riggs lyckas verkligen fånga mig och jag har redan kastat mig över del två och beställt del tre i serien!
Till top