Kommunism & Nazism

Allmänt, Boktips / Kommunism, Nazism, Ryssland, Tyskland / Permalink / 0
 
 
Vill man veta mer om nazismens och kommunismens brott och få lite annorlunda infallsvinklar, kan jag rekommendera följande böcker;
 
 
Vill man veta mer om kommunismens brott, rekommenderar jag Kommunismens svarta bok (Bokförlaget DN, 1999, red. Courtois, Stéphane) som är en skrämmande ögonöppnare som avslöjar den brutala sanningen.
 
 
 
Jonathan Brent vid Yale University i USA, var den första västerländska forskare som fick tillgång till Stalins personliga arkiv, material som aldrig tidigare publicerats. Boken om detta heter Stalins arkiv. Brent har även skrivit en bok, Stalins sista brott, som handlar om den s k läkarsammanvärjningen, där en grupp judiska läkare anklagades för att ha mördat högt uppsatta partimedlemmar, samt även att konspirera för att mörda Stalin. 
 
En annan författare som har skrivit om Ryssland och framförallt om GULAG, samt om sovjetiseringen av Östeuropa, är Anne Applebaum.  
 
 
 
 
Härskarplanen av Heather Pringle (Pocketförlaget, 2010). En bok om Himmlers jakt på det ariska ursprunget och hans försök att om- och nyskapa historien, samt hans beredskap till att göra vad som helst. Indiana Jones-filmen The Lost Ark ligger inte alltför långt bort från sanningen.
Till top