Dödlig kod

Allmänt, Bokrecension / Armén, Asien, Europa, Framgång, Hat, IS, Kamp, Krig, Känslor, Livsviktigt, Läsglädje, Terrorister, Thriller, USA / Permalink / 0
 
 
 
Jag är alltid förväntansfull när jag ska börja läsa en ny Clancy/Greaney-bok, för jag vet att han (det är ju enbart Greaney numera) alltid levererar. Det gjorde Greaney även denna gång med sin Dödlig kod (Bookmark, 2017). 
 
På darknet säljs hemligstämplade och mycket detaljerade uppgifter om amerikansk militär - och underrättelsepersonal till högstbjudande, vilket leder till att främst IS vädrar morgonluft, eller snarare rena rama dundersolskensdagen. Ett stort antal personer dödas i olika terrordåd och presidenten och hans stab, samt alla underrättelsemyndigheter sliter sitt hår för att förstå hur terrorister helt plötsligt kan veta allting in i minsta detalj. Jack Ryan Junior och hans Kollegiet är naturligtvis med och spelar i slutändan den största rollen. Boken speglar dagens samhälle där vi alla är offentliga via nätet och sociala medier. Kanske bör vi kanske tänka på vad vi säger och gör på Facebook, Instagram och Snapchat? En förflugen mening kan användas för att ta reda på information om en själv eller ens närmaste. 
 
Även om handlingen är lite förutsägbar, i den meningen att man vet att de "goda" vinner och de "onda" förlorar, så njuter man av språket, den snabba handlingen och den bitvis humoristiska personbeskrivningen, samt hur berättelsen utvecklar sig på ibland väldigt oväntade sätt. Clancy var ju en mästare på att känna av tidsandan och det politiska klimatet och Greaney är lika bra och det är nästan som att läsa en dagstidning! Man känner igen händelseförlopp och skeenden och samhällets reaktion på dessa. 
 
Boken har, som alla de andra i serien, ett tankeväckande budskap och är också en njutbar läsupplevelse för alla Clancy/Greaney-fan!
Till top